szerző:
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

És a legrosszabb forgatókönyvek szerint is csak az eddig átadott mennyiség legfeljebb háromszorosára lehet szükség. A meggondolatlanul felvásárolt berendezéspark nagy része raktárakban, logisztikai központokban várja, hogy továbbadják vagy -értékesítsék.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet a független Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK.

Lefordítva: a több mint háromszáz milliárd forintból megvett mennyiség alig tizenhetede jutott eddig egyáltalán el a potenciális felhasználási helyére, a többi különböző raktárakban áll. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány tavaszi, első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország durván túlvásárolta magát az eszközökből: a kormány annak ellenére is több mint tizenhétezret rendelt belőlük, hogy Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, hogy legfeljebb 8 ezer darabra lesz szükség.

Három hete a miniszterelnök úgy saccolt, hogy december 10-én, amikor az egészségügy szerinte eléri teljesítőképessége határát, 4480 intenzív ágyon kell majd koronavírusos beteget ellátni. Noha nem minden intenzívre került betegnek van szüksége gépi lélegeztetésre, Orbán rendre egyként kezelte az intenzíven és a lélegeztetőgépen lévők számát.

A pontos arányokról nincsenek ismereteink, mert a naponta közzétett koronavírus-statisztikában kezdettől csak a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők számát tüntetik fel, az intenzív osztályon fekvőkről a tisztifőorvosi hivatal egyáltalán nem közöl adatot, sőt, újságírói és képviselői adatkérésre is titkolja azokat. Az egyetlen – de sajnos kizárólag az aznapi állapotra vonatkozó – információt erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kottyintotta el a múlt csütörtöki kormányinfón. A miniszter „emlékei szerint” akkor 321-gyel több embert ápoltak intenzíven, mint ahányan – 640-en – lélegeztetőgépen voltak.

Ha az arány nemcsak erre a napra, hanem általánosságban is igaz – tehát az intenzívre kerülők kétharmada szorul gépi lélegeztetésre – akkor az Orbán Viktor által jósolt 4480 intenzív ágyhoz valamivel kevesebb mint 3000 lélegeztetőgépre lenne szükség.

©

A miniszterelnök szeptember végi parlamenti évadnyitó beszédében még 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével, 32 ezer kórházi ággyal és 1600 lélegeztetőgéppel kalkulálta azt a terhelést, amit a magyar egészségügynek szerinte el kell tudni viselnie. De bármelyik számítását vesszük is alapul, az biztos, hogy a kormány a szükséges eszközmennyiség többszörösét vásárolta meg – nem véletlen, hogy egy részüket önzetlenül ajánlja fel mostanában szomszédos államoknak, közel felüket pedig a külképviseletek útján próbálja kiárusítani.

Az ÁEEK összesítése szerint egyébként a legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Egy nagyságrenddel kevesebbet, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház például 38-at, a soproni, szolnoki, vagy a szintén budapesti Szent Margit kórház csak nyolcat, az ózdi Balogh Pál kórház pedig csak egyet. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel. Bár a kiszállított gépek típusát egyik kategóriában sem említi a kimutatás, az idősotthonoknál feltehetően azokról a speciális, egészségügyi végzettség nélkül működtethető non-invazív készülékekről lehet szó, amelyek kötelező meglétét még októberben írta elő az intézményeknek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter.

©

Az ÁEEK válaszából kiderül az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 7344-et vett át az állami ellátóközpont: a már kiszállított közel ezer darab feletti mennyiség nagy részét – 5318 berendezést – a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot pedig készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az emberi erőforrásminisztérium alá rendelt szervezet. (A fennmaradó mennyiséget két budapesti és egy nagytarcsai céggel raktároztatja – KKM – ezekről hamarosan újabb cikkben számolunk be).

A külügyminisztérium zavaros, kormányközeli szereplők közreműködésével zajló lélegeztetőgép-beszerzéseinek hátteréről korábban itt és itt írtunk részletesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni