szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig csak a kórházban, illetve lélegeztetőgépen lévők számát hozták nyilvánosságra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormányinfón egy újságírói kérdésre válaszolva árulta el Gulyás Gergely, hogy intenzív osztályon – emlékei szerint –

961 embert ápolnak,

ami 321-gyel több, mint ahányan a ma közölt adatok szerint lélegeztetőgépen vannak.

Ez volt az első alkalom, hogy az adat hivatalosan elhangzott. A naponta közölt statisztikában csak a kórházban, illetve lélegezetőgépen lévők számát közlik, az intenzív osztályon lévők számát többszöri kérdésünkre sem árulták el.

Orbán Viktor miniszterelnök, illetve más miniszterek rendre a lélegeztetőgépen lévőkkel azonosították az intenzíven kezelt betegek számát, noha az orvosokkal és ápolókkal folytatott beszélgetések alapján kijelenthető volt, hogy a két szám nem egyezik, hiszen nem minden súlyos állapotban lévő beteget kell lélegeztetőgépre tenni. Most legalább az eltérés is látszik, illetve az is világosan kiderült, hogy a miniszterelnök által vázolt legrosszabb forgatókönyv – miszerint november 21-re 2240 intenzív ágy kell – nem valósult meg.

Orbán a járvány ilyen drasztikus felfutásáról még a korlátozó intézkedések bevezetése előtt beszélt, a szigorításokat pedig épp az egészségügyi ellátórendszer összeomlásának elkerülésével indokolta. Az egy más kérdés, hogy a szakemberekkel folytatott háttérbeszélgetésből kiderült, már a "sima" Covid-osztályokon is nagyon nagy a terhelés.

A kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt is elmondta, tavasz óta 15 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírus-fertőzés miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében