szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PIM elé több cipőt is elhelyeztek, míg a múzeum táblája alá az a felirat került: tűrhetetlen.

Tiltakozó flashmobot tartott Demeter Szilárd véleménycikke miatt az AHang szerda délután a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) épülete előtt. Demeter, amellett, hogy miniszteri biztos, az intézmény főigazgatója.

A demonstrálók cipőket is helyeztek a múzeum előtt – utalva a Duna parti holokauszt-emlékműre –, amelyekben kinyomtatott verseket helyeztek el.

©

Demeter Szilárd véleménycikke óriási felháborodást váltott ki, a szerző ugyanis Európát „Soros György gázkamrájának”, a magyar és lengyel népet pedig az „új zsidóknak” nevezte. Demeter a cikket ugyan másnap visszavonta, de közölte: nem mond le a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről annak ellenére sem, hogy saját munkatársai is elhatárolódtak kijelentéseitől.

©

A szervezők szerint Demeter cikke vízválasztó a magyar kultúrában, közbeszédben és közéletben. Úgy vélik, erre nincs és nem is lehet magyarázat. A flashmobot azért tartották, mert Demeter nem mondott le, a kormány pedig nem határolódott el az írástól. Az AHang korábban már egy petícióval is tiltakozott, Demeter lemondását követelve. A nyílt levelet már több mint 28 ezren írták alá.

©

Az AHang azt ígérte, még lesz folytatása a tiltakozásnak. A PIM elé elhelyezett cipőket és csizmákat az Oltalom Karitatív Egyesületnek ajándékozzák a résztvevők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Tamás Dénes író, esszéista, a csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem adjunktusa a kiábrándultságának adott hangot, mikor a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatójáról osztott meg véleményt a Facebookon. Mint fogalmaz: aki a tehetségét arra használja, hogy gyűlölködést terjesszen, az számára már nem nevezhető értelmiséginek.

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra

Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra