szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz vakcina kapcsán megjelent hírekre reagált a gyógyszerészeti intézet. Szerintük minden kérdésre megnyugtató választ kaptak a Szputnyik V gyártójától.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja

– írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a közleményében, miután a sajtóban megjelent, hogy a hatóság által felkért külsős szakértők végül nem javasolták az orosz vakcina engedélyezését.

A szakértők arra hivatkoztak, hogy fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. A Népszava szerdán arról írt, hogy a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított orosz vakcina nem teljesen egyezik, vagyis a klinikai vizsgálat során nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet.

A lap forrásai szerint az intézet munkatársai mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére.

Az OGYÉI szerint bő két hónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. Azt is hozzátették, hogy a munkatársaik a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak.

A gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe

– írják.

Az OGYÉI szerint az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

Az intézet a közlemény végén még hozzátette: az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kísérik a vakcina hatásosságát és biztonságosságát.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában elismerte, hogy az orosz vakcina vizsgálatakor akadtak gondok. Szentiványi szerint például a fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, amit aztán később pótoltak.

Szijjártó Péter arról számolt be pénteken, hogy aláírták a szerződést az orosz féllel, három ütemben fog Magyarország vásárolni a Szputnyikból, összesen 1 millió ember beoltásához elegendő vakcinát.

A vakcina körüli problémákról ezt követően írtunk bővebben. Cikkünkben arról is írtunk, hogy a Szputnyik V-vel a fő gond az, hogy hiányoznak a tesztelés 3-ik fázisának eredményeit igazoló publikációk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója