szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A portál szerint több tag is úgy döntött, nem vesz részt a továbbiakban az OGYÉI tanácsának a munkájában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem javasolták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők a Szputnyik V vakcina engedélyeztetését – állítja a 444.hu. A lap szerint a szakértők azért nem javasolták az orosz oltóanyag engedélyét egy múlt hét kedden tartott tanácskozáson, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Úgy vélték, ezek tisztázásra szorultak volna.

Szerdán az OGYÉI vezetője megerősítette, hogy megkapta az intézettől az ideiglenes engedélyt a szer. A 444.hu úgy értesült, ezek után több tag is úgy döntött, nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában.

A portál megkereste az OGYÉI-t ezzel kapcsolatban, ahol úgy reagáltak, hogy nem tudják megerősíteni azokat az állításokat, amelyeket a portál felvetett. Azt írták, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatják meg a nyilvánossággal. Azt is hozzátették, hogy a Szputnyik V vakcinát jelenleg az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)szakértői vizsgálják. "Az OGYÉI – az NNK szakvéleményének függvényében – támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását”.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában elismerte, hogy az orosz vakcina vizsgálatakor akadtak gondok. Szentiványi szerint például a fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, amit aztán később pótoltak. Azt is elmondta a főigazgató, hogy bő két hónapon át vizsgálta az OGYÉI a Szputnyik V-t.

Szijjártó Péter arról számolt be pénteken, hogy aláírták a szerződést az orosz féllel, három ütemben fog Magyarország vásárolni a Szputnyikból, összesen 1 millió ember beoltásához elegendő vakcinát.

A vakcina körüli problémákról ezt követően írtunk bővebben. Cikkünkben arról is írtunk, hogy a Szputnyik V-vel a fő gond az, hogy hiányoznak a tesztelés 3-ik fázisának eredményeit igazoló publikációk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel