szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szentiványi Mátyás szerint az OGYÉI engedélye csupán annyit jelent, hogy az oltóanyag dokumentációja megfelelő volt, az NNK végzi a további vizsgálatokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bő két hónapon át vizsgálta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Szputnyik V-t. "Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl, és ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát" – mondta a Magyar Hírlapnak Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója.

Az orosz vakcina vizsgálatakor akadtak gondok is. Szentiványi szerint, például a fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, amit aztán később pótoltak.

A vakcinakérdés politikai vetületéről is beszélt a főigazgató, azt mondta, nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt is hozzátette, mindezt a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el.

Hangsúlyozta,

az OGYÉI egy szakmai szervezet, itt nincs politika, csak és kizárólag tudományos munka zajlik.

Az engedélyezési folyamat végén pedig ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ők mondják ki a végső szót. Szentiványi szerint az OGYÉI engedélye csupán annyit jelent, hogy a dokumentáció megfelelő.

Az is kiderült, hogy ha az NNK engedélyezi a Szputnyikot, akkor sem indulhat el egyből az oltás: Először még befut egy adag vakcina, melynek minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az NNK. Ez két-három hétig tart, ahol a szakemberek fogják vizsgálni, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak – mondta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a magyar hatóságok ideiglenes engedélyt adtak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V vakcinának. Utóbbit az NNK még vizsgálja.

Utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter arról számolt be pénteken, hogy aláírták a szerződést az orosz féllel, három ütemben fog Magyarország vásárolni a Szputnyikból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadon engedték a sokszáz elrabolt nigériai iskoláslányt

Szabadon engedték a sokszáz elrabolt nigériai iskoláslányt

Ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány