szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köznevelési államtitkár az előző évek átlagának megfelelő eredményekről beszélt, ami szerinte azt bizonyítja, sikeres volt a köznevelés a járványhelyzet alatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A lezajlott középiskolai felvételi vizsgákról beszélt kedden Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár, aki szerint 90 százalékos feldolgozottság alapján “az elmúlt évekhez nagyon hasonló eredmények születtek”, és mindössze 2–3 pontos ingadozásról van szó a korábbi évekhez képest, évfolyamonként eltérő irányban.

Maruzsa kiemelte, hogy sokak szerint a szokásosnál könnyebb volt a matematika, és nehezebb a magyar feladatsor, de szerinte ez csalóka: “a matematika átlagpont a negyedik, a hatodik és a nyolcadik évfolyamosok körében is alacsonyabb lett, mint a magyar átlagpont” – mondta, kiemelve, hogy a magyar nyelv átlageredménye 24,4, a matematikáé pedig 22,7 pont lett a megszerezhető ötvenből, ami elmondása szerint pontosan megfelel például a 2016-os helyzetnek.

A hatodik és negyedik évfolyamon ezeknél magasabb átlageredmények születtek, és szerinte “objektív adatok alapján a köznevelési rendszer eredményesen látta el feladatát az elmúlt hónapokban a járványügyi helyzet ellenére is” – mondta Maruzsa.

Az államtitkár tehát valóban beszélt némi kilengésről, de azt nem említette meg, hogy ezek az átlagok annyira nem jók: ahogy azt a hvg.hu megírta, az utóbbi tíz év legrosszabb magyar átlaga 2012-ben volt (25,2 pont), a legjobb 2014-ben (33,3 pont). Matematikából a legrosszabb 2018-ban volt (18,3), a legjobb 2011-ben (27 pont). Tehát magyarból az elmúlt tíz év leggyengébb száma jött ki, de matematikában is öt átlagpont a csökkenés a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta