szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három vendéglátóhelyet bezártak fél évre, a héten több Pfizer/BioNTech és Moderna vakcina is érkezik, az AstraZeneca használatának mérlegelését pedig a háziorvosokra bízzák – hangzott el az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentésével kezdődött az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója. Maruzsa összefoglalta az elmúlt hónapok tapasztalatait: szerinte eredményes a védekezés az iskolákban, csak 4 százalékukban tanultak digitális munkarendben hétfőn. A középiskolai felvételi napok lementek, nincs tudomás megbetegedésről: idén 76 633 fő jelentkezett, és csak 1,6 százalék nem jelent meg a vizsgán.

Maruzsa elmondása szerint a vizsgadolgozatok 90 százalékának feldolgozása alapján nem térnek el az eredmények a szokásostól: a középiskolai (8.-os) felvételiknél az országos átlag magyarból 24,4, matekból 22,7 pont.

Az államtitkár elmondta, az érettségi az Emberi Erőforrások Minisztériumának álláspontja szerint továbbra is biztonságban megszervezhető, szerinte a sokféle eltérő javaslat ezzel kapcsolatban nem a kormánytól származik. A köznevelésben dolgozók közül eddig nagyjából 50 ezer ember regisztrált az oltásra, a 60 év felettieknek több mint a fele megtette már.

Kiss Róbert rendőr alezredes ezután elmondta, hogy a szigorított szabályok óta három vendéglátóhelyet zártak be fél évre a hatóságok a korlátozások megszegése miatt, de találtak külföldiek által tartott tíz főt meghaladó házibulit is, a lakást Airbnb-n vették ki.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a járványügyi adatok nagyjából stagnálnak, és csökken az aktív betegek száma, de az elvégzett tesztek pozitivitási aránya növekedőben van, és nőtt a kórházban ápolt betegek száma. Müller szerint megtorpant a folyamatos csökkenés az esetszámokban, ezt támasztja alá a szennyvízben talált kórokozók mennyisége is.

“Több pozitív személy van köztünk, mint amennyit fel tudunk fedni” – mondta.

A háziorvosok először kapnak a Pfizer vakcináiból (bár kérdés, a hűtését hogyan oldják meg), ők hamarosan megkapják a beoltandók listáját, a budapesti háziorvosokat pedig arra kérték, keressenek embereket, akiket az orosz Szputnyik V-vel oltanak majd be az oltópontokon. Ebből jelenleg 2800 adag vakcina van, a regisztrált és krónikus betegséggel nem rendelkezők rendelkezésére bocsátják őket. Öt-öt fő kijelölését várják a háziorvosoktól a Szputnyikra, amit Müller szerint csak elővigyázatossággal lehet alkalmazni krónikus betegeken, ezért döntöttek így. Elmondása szerint 20 ezer Szputnyik-vakcinával rendelkezünk, de ezeknek jelenleg is zajlik a tesztelése.

Közben megkezdődik a 18–60 év közötti krónikus betegséggel rendelkezők oltási lehetősége is, ők az oxfordi AstraZenecát használhatják. Ebből 2040 háziorvosi praxis kap, egy ampulla tíz fő oltására alkalmas, tehát 20 400 embert olthatnak be vele. Ezen a héten új szállítmányt várunk innen, de érkezik az amerikai Modernától is vakcina hamarosan.

Az újságírói kérdésekre Müller Cecília elmondta, jelenleg Magyarországon 24 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst, a brazil és az afrikai törzset nem mutatták ki.

A héten 85 710 Pfizer/BioNTech vakcina, illetve 21 600 Moderna érkezik.

Az AstraZenecával való oltással kapcsolatban elmondta, a háziorvosokra bízza a mérlegelést a pontos sorrendben, mert előfordulhat, hogy egy fiatalabb, de súlyosabb betegségekkel küzdő betegnek nagyobb szüksége van rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat