szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A matematika viszont könnyű volt, úgy tűnik.

Múlt szombaton írták meg a középiskolába jelentkező diákok a központi felvételi feladatlapokat. Mint minden évben, most is sok vita volt arról, hogy az idei magyar és matematika tesztek nehezebbek voltak-e, mint az elmúlt években. Ez azonban sokszor szubjektív megítélés kérdése.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) tanárai szerdán már kirakták az iskola oldalára a náluk írt feladatlapok eredményeit, ami azért lehet érdekes a máshol felvételizőknek is, mert az AKG-s adatokból évek óta elég pontosan lehet következtetni az országos átlagokra is.

Az AKG-s hatodikos írásbelik átlaga ugyanis 10 év átlagában 0,2-0,3 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok eredménye 10 ponttal szokott kevesebb lenni országosan, mint az AKG-ban írók átlaga.

Tavaly például az AKG-ban író 6.-osok magyarátlaga 29,8 pont volt, az országos átlag 29,1, matematikaátlaga 21, az országos átlag 19,9 pont. (Azaz mindkét tárgyból nagyon kis különbség van az AKG-s és az országos átlag között.) Egy évvel korábban ugyanezek az értékek magyarból 30,8 (30,0), matekból 27,1 (25,0).

A nyolcadikosok esetén 2020-ban a magyar 32,0 pont volt az AKG-ban, 26,8 országosan. Matekból 30,2 és 22,7 volt a két érték. 2019-ben ugyanezek: magyar 34,2 (29,9), matek 28,1 (19,5). Magyarból tehát nagyjából 4-5, matekból 8-9 pont különbségre lehet számítani.

A matek könnyű volt

Az AKG-ban idén felvételi vizsgát író diákok átlagos eredményei alapján – mint a javító tanárok megállapítják – idén kifejezetten könnyű volt a matematika vizsga, mind a 6.-osok, mind a 8.-osok számára.

A hatodikos magyar átlagosnak nevezhető, a nyolcadikos magyar viszont az utóbbi 10 év legnehezebb vizsgája lehetett – írják. Hozzáteszik azonban, hogy így is csak mintegy 5 pontban tér el a sokéves átlagtól.

És akkor a konkrét pontszámok 2021-ben:

  • 6.-os vizsgázók: magyar 33,0 pont, matek 30,4 pont. Összesen 63,4 pont, várhatóan tehát ehhez nagyon közeli lesz az országos átlag is.
  • 8.-os vizsgázók: magyar 29,0 pont, matek 31,5 pont. Összesen 60,5 pont, az országos átlag várhatóan 50 pont körüli lesz. Ha az előző évek trendjeit vesszük figyelembe, akkor a magyar átlag országosan 27–28, a matek 22–23 pont körül lesz.
  • Az utóbbi tíz év legrosszabb magyar átlaga 2012-ben volt (25,2 pont), a legjobb 2014-ben (33,3 pont). Matematikából a legrosszabb 2018-ban volt (18,3), a legjobb 2011-ben (27 pont). A magyar feladatlapok átlaga eddig mindig magasabb volt, mint a matematikáé.

Az idei feladatlapok és megoldásaik itt találhatók. Mivel a jogszabály szerint a megírt és kijavított dolgozatokat a vizsga után nyolc napon belül a tanuló vagy a szülő megtekintheti, arról másolatot is készíthet, hamarosan pontosan kiderül, ki milyen pontszámot ért el. A kijavított dolgozatok értékelésére észrevételt tehetnek a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban. Sok iskolában pénteken lehet megnézni a dolgozatokat, azokba tehát hétfő délután négyig lehet beadni a reklamációt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Az AKG-ban felvételi vizsgát író diákok átlagos eredményei alapján idén kifejezetten könnyű volt a matematika vizsga, mindkét tagozaton. A hatodikos magyar vizsga átlagosnak nevezhető, a nyolcadikos magyar az utóbbi 10 év legnehezebb vizsgája lehetett, de így sem tér el nagyon sokban a sokéves átlagtól (5 pontban).
Valamennyire észlelhető az a szándék, hogy az általában sokkal alacsonyabb átlageredményű matek és a magyar vizsgák eredményét összehangolják, így a nagyon jó matekosok nem kerülnek túl nagy előnybe a nagyon jó magyarosokkal szemben.
Az AKG-s hatodikos írásbelik átlaga 10 év átlagában 0,2-0,3 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok eredménye az országban 10 ponttal szokott kevesebb lenni, mint az AKG-ban írók átlaga (ld. grafikon, alul).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

„A járvány nem tart évekig, de a tanulásom az egész életemre kihatással lesz”

Eddig kiemelkedően népszerűek voltak a brit egyetemek a külföldön továbbtanuló magyar diákok körében, ez azonban gyorsan megváltozhat. 2021-től ugyanis a tandíj akár meg is duplázódhat számukra, miközben a diákhitel lehetősége megszűnt. A koronavírus viszont úgy tűnik, nem tántorítja el a külföldön továbbtanulni vágyó gimnazistákat.

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?