szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ügyészség nem kérte a tárgyalás megtartását, most Donáthnak kell döntenie, él-e ezzel a jogával.

A bíróság büntetővégzésével – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – Donáth Lászlóval szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki február 19-én.

Az adatvédelmi szabályok miatt a Fővárosi Főügyészség nevet nem közölhetett, de az ügyről azt is leírta, hogy a bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség azt is közölte, hogy nem kérik tárgyalás tartását, ez a jog ugyanakkor a vádlottat és a védőt is megilleti, így a végzés nem végleges.

Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő Donáth László (aki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja) a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház vezetője volt. A férfit az intézmény egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látleletet vetetett, amely a nyakán "halvány elmosódott bőrpírról" és "bevérzés gyanúról" számolt be. Vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően: állítása szerint fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki.

A Donáthot feljelentő nő a hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a lelkész másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket.

Az ügyészség február 5-én emelt vádat Donáth ellen, aki azt nyilatkozta utána, hogy őt lassan 10 hónapja teljesen kifelejtették az ügyből és ha eljön az ideje, meg fog szólalni. A bírósági ítélet híre után megkerestük Donáth Lászlót is, amennyiben válaszol, a cikket frissítjük.

Frissítés: Donáth a Népszavának nyilatkozva elmondta, nem ismeri el a bűnösségét, ragaszkodik a nyilvános tárgyaláshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vádat emeltek Donáth László evangélikus lelkész ellen

Vádat emel az ügyészség Donáth László evangélikus lelkész ellen a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban történtek miatt – értesült a hvg.hu. A lelkészt az otthonban dolgozó egyik takarítónő jelentette fel.

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen