szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter védelmébe vette a Hertha focicsapatától kirúgott kapusedzőt.

Ahogy az várható volt, gyorsan a kormányzati kommunikáció részévé vált a Hertha BSC futballcsapatától egy Magyar Nemzetben megjelent, majd helyesbített interjúja miatt elbocsátott kapusedző, Petry Zsolt ügye: a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kérdésre válaszolva így kommentálta az esetet:

Felháborítónak tartom. Elsősorban Németországnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy egy jogállamról beszélünk-e még vagy sem. A szólásszabadság valóban közös és európai érték. A XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, a XXI.-ben is lenne.”

Gulyás azt is hozzátette, hogy ő amúgy Petry minden szavával egyetért, de ez „másodlagos ahhoz képest, hogy szélsőségesnek nem tekinthető, egyébként gyűlöletre fel nem hívó véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni”.

„Az ügy súlyos, komoly, alapvetően érinti azt, hogy Németország része még-e annak a jogállami értékközösségnek, ami egyébként az Európai Unió szempontjából is kulcsfontosságú, vagy sem. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez például egy olyan ügy, ami joggal veti fel, hogy alapvető értékek kerültek veszélybe Németországban” – folytatta a miniszter.

Ezek után a német alkotmánybíróságot emlegette, szerinte ugyanis ott is az a hivatalos álláspont, hogy „az a család, amely valóban család, tehát egy férfi és egy nő házassága”, de ezt figyelmen kívül hagyta a német parlament, amikor lehetővé tette az azonos neműek házasságát.

Úgy zárta válaszát, hogy Petrynek „a migrációról elmondott álláspontja pedig egy abszolút európai, visszafogott, kulturált és az európai identitás védelmét fontosnak tartó álláspont”.

Petry Zsoltot azért bocsátotta el a Hertha BSC, mert a liberális véleménydiktatúráról és a migráció miatt „bűnözőkkel ellepett” Európáról alkotott gondolatai nem illeszkedtek bele a Sokszínűségi Chartát aláírt klub imidzsébe. A kapusedző kijelentése azért is erős, mert a Hertha felnőtt- és ificsapatának kerete is tele van bevándorló hátterű játékosokkal.

A Hertha BSC a német államtól teljesen függetlenül működő klub.

Hogy miért is tapintott nagyon rossz pontra a német társadalomban Petry Zsolt az interjúban, arról ide kattintva olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani

Orbán is kiállt az új Szuperliga ellen, szerinte attól szép a foci, hogy nem lehet kisajátítani

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van