szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dárdai Pál mellett dolgozó kapusedző azt tanácsolta a szivárványcsaládok mellett kiálló labdarúgónak, hogy maradjon a sportnál, ne fogalmazzon meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. A szavai sok Hertha-szurkolónak nem tetszettek.

Hétfő reggel interjú jelent meg a labdarúgó Bundesligában, jelenleg a Hertha Berlinnél, Dárdai Pál mellett kapusedzőként dolgozó Petry Zsolttal a Magyar Nemzetben, amelyben egyebek mellett Gulácsi Péterről is beszélt. A magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa februárban csatlakozott a szivárványcsaládokat támogató kezdeményezéshez egy Facebook-bejegyzéssel, amelyben kijelentette: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!” A futballistát rengetegen támadták posztja miatt. A mellette kiálló Hrutka Jánost később elbocsátották a TV2 Média Csoport Zrt.-hez tartozó Spíler TV-től.

Petry Zsolt, amikor az interjúban Gulácsi kiállásáról kérdezték, úgy fogalmazott: a kapus liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet.

Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben.”

Petry szerint a sportolókat, magát Gulácsit is, azért szeretik, „mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.”

A kapusedző azt is elárulta, hogy a „nemzeti oldallal” szimpatizál, és jelezte, nem érti, „hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása.” Szerinte „a liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

Később a Telex figyelt fel a dpa német hírügynökségnek arra a hírére, amely szerint a közösségi médiában sokan kritizálták Petry szavait, és arra szólították fel a Hertha sportigazgatóját, hogy reagáljon. Arne Friedrich – ahogyan a Spiegel idézte – azt közölte, hogy azonnal megbeszélik az elhangzottakat Petryvel.

A Magyar Nemzet honlapján még aznap este újabb hír jelent meg Petry Zsolt tiszteletben tartja a másképp gondolkodók véleményét címmel. E szerint a kapusedző azzal a kéréssel fordult a lap szerkesztőségéhez, „hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból”.

Petry a közlemény szerint

maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét. Azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra.

A továbbiakban a feladatára kíván összpontosítani, hogy minél jobban és megelégedésre végezhesse a munkáját a Herthánál.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni