szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külügyminisztérium közleménye szerint Németországnak és Magyarországnak is rossz tapasztalata van a véleményterrorról.

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca. A megbeszélés témája az volt, hogy Petry Zsolt „magyar állampolgárt” németországi munkaadója a napokban elbocsátotta.

A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy „Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”.

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket” – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az „őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit”.

Horn Gábor: Sportolók és a normák

Hova álljon a liberális ember, amikor a szerződések tiszta és átlátható, a piacgazdaság működéséhez elengedhetetlen minősége kerül szembe a véleményszabadság gyakorlásával, ráadásul még az idegenellenesség is képben van?

Petry Zsolt kapusedzőtől kedden azonnali hatállyal megvált a német labdarúgó-bajnokságban szereplő Hertha BSC azután, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjúban kritizálta Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, amiért kiállt a szivárványcsaládok mellett, a bevándorlást pedig úgy írta le, mint az okot, amely miatt bűnözők lepték el Európát.

A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy nem tudtak az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntöttek. Hozzátették, elégedettek Petry munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

Megvált Petry Zsolttól a Hertha BSC a Magyar Nemzetben megjelent interjúja után

A klub arra hivatkozva küldte el Dárdai Pál vezetőedző munkatársát, hogy a lapnak tett nyilatkozata nem felelt meg az általuk vallott értékeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!