szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmérte a Publicus Intézet, mit szólnak a közvagyon alapítványokba szervezéséhez az emberek.

A megkérdezettek háromnegyede – köztük a kormánypártokkal szimpatizálók 54 százaléka – inkább nem ért egyet azzal, hogy az állam ezer milliárdos nagyságrendben szervezett ki vagyont magánfenntartású közalapítványokba – derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült országos reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A felmérés résztvevőinek 62 százaléka hallott az utóbbi másfél évben létrehozott szervezetekről, 58 százalékuk pedig inkább egyetért azzal, hogy a Fidesz–KDNP így próbálja elérni, hogy egy esetleges választási vereség esetén több ezer milliárd forintnyi állami vagyon és közszolgáltatás felett rendelkezhessen az új hatalom számára ellenőrizhetetlen módon.

Még Fidesz–KDNP legnagyobb bázisának számító kistelepüléseken élőknek is több mint fele is így vélekedik.

A Népszava azt írja, hogy az ellenzéki szavazók közül a Momentum és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai a legtájékozottabbak, bő kilenctizedük hallott a kiszervezett közvagyonról.

Az egyetemek helyett a fideszesekkel feltöltött kuratóriumoknak lesz autonómiájuk

Orbán Viktor egyértelművé tette, mi vezette a közalapítványok kurátorainak kiválasztásakor: világnézeti elköteleződést várt el. Közben várhatóan újabb forrásokhoz juthatnak majd a kiszervezett intézmények.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Most betonozta be a kormány a szellemi és kulturális hátországát

A Parlament keddi szavazásai után alig maradt állami fenntartású egyetem, az öt közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került. A voksolás nem volt egyszerű, több képviselő jelezte, hogy nem működik a szavazógépe, emiatt kellett megismételni egyes szavazásokat, a kormány javaslatai mindenesetre gond nélkül átmentek.

HVG Itthon

Szintet lépett a Fidesz, alapítványokkal betonozza be a holdudvarát

Egy kormányváltás sem tudná már visszacsinálni annak az ezermilliárdos állami vagyonnak a kimenekítését, amelyet Orbán Viktorék tucatnyi egyetemi és egyéb alapítványnak juttattak. Ezzel akár évtizedeken át finanszírozni tudják saját szellemi hátországukat – írja e heti számában a HVG.