szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkenti fizetését a spanyol király 7,1 százalékkal, tekintettel a madridi kormány által múlt héten bejelentett megszorító intézkedésekre.

A kabinet döntésének értelmében a közalkalmazottak éves jövedelme az egyhavi bérüknek megfelelő karácsonyi prémium összegével csökken. A király ennek arányában csökkenti fizetését. A királyi udvar keddi közleménye szerint János Károly éves szinten 20 ezer 910 eurótól, míg a trónörökös, Fülöp herceg 10 ezer 455 eurótól esik el, illetve ugyanilyen arányú kiadáscsökkentés vár az uralkodócsalád összes tagjára. A döntésnek köszönhetően 2012-ben összesen 90-100 ezer eurót tud megtakarítani a királyi ház.

A közalkalmazottak éves jövedelme az egyhavi fizetésnek megfelelő karácsonyi prémium eltörlése miatt csökken 7,1 százalékkal. Spanyolországban eddig 14 havi bért (13 havi bért, valamint a karácsonyi prémiumot) fizettek ki az állami foglalkoztatottaknak. A karácsonyi pénzjutalom megszüntetése a madridi kormány részéről hozott egyik legfőbb takarékossági intézkedés. 

A spanyol képviselőház kedden határozott a honatyáknak járó karácsonyi juttatás megvonásáról, ami számukra 7,8 százalékos éves fizetéscsökkenést jelent. Valószínűleg még a nap folyamán hasonló döntést hoznak a szenátus tagjai is. 

Csökkennek a munkanélküliek ellátásai is, több állami vállalatot bezárnak, és felgyorsítják a nyugdíjkorhatár felemelését 65-ről 67 évre. Ezenkívül 3 százalékponttal 21 százalékra emelik a legszélesebb körben alkalmazott forgalmiadókulcsot, az alacsonyabb, 8 százalékosat pedig 10 százalékra emelik. Madrid a múlt heti lépés nyomán arra számít, hogy 2014-ig bezárólag mintegy 65 millió eurót tud megspórolni, a költségvetési hiányt pedig az idei évben a GDP 3 százalékán tudja tartani. 

Hétfőn mintegy ezer közalkalmazott tiltakozott Madrid központjában a drasztikus megszorítások ellen. A szakszervezetek csütörtökre hirdettek hivatalos tiltakozó napot.

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója

Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója