HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több nő adja fel a szülési szabadság lejárta után a hagyományos dolgozói létet, és lesz inkább szabadúszó. De megéri-e otthagyni a biztos munkahelyet az önálló vállalkozásért? Erre kerestük a választ.

„Amikor a gyerekeim hazaérkezésemkor a tiszteletemre feldíszítették a lakást, akkor gondoltam, hogy baj van” – meséli Prohászka Katalin, aki két gyermekének születése előtt művészeti igazgatóként dolgozott. A fiai közötti kis korkülönbség miatt nem ment vissza a régi állásába, a válása után viszont állandó munkát kellett keresnie. És rájött, hogy nem létezik részmunkaidőben és otthonról végezhető vezetői pozíció.

„Mivel az anyaság miatt évekre kiestem, nehéz volt újra felvennem a ritmust. Sok dolgot újra kellett tanulnom, azaz gyakorlatilag 16 órát dolgoztam. A két szerep pedig nem ment együtt” – mondja. Katalin ezért aztán jelenleg a reklámügynökségi lét helyett ügyféloldalon dolgozik: egy közepes méretű cégnél dizájner és vizuális mindenes, rugalmas munkaidőben. Ahogy mondja, ez volt az a kompromisszum, amit a két kisgyerek és a válás megkövetelt.

Újratervezés

Míg jó néhány évtizeddel ezelőtt egyértelmű volt, hogy a szülés után az anya a korábbi munkahelyén folytatja a munkáját, ma már nincs így. A szülést követő rózsaszín felhők eloszlásakor, a fárasztó mindennapok után az anyák egyre többet agyalnak azon, mihez kezdjenek karrierjükkel a gyerek mellett.

Optimális esetben persze a gyereknevelés nemcsak az anya munkája, hanem a társ is besegíthet, ám Magyarországon még mindig furcsán néznek arra a férfira, aki inkább otthon cseréli a pelenkát. Főleg, ha mindezt az anya karrierjének megtartásáért teszi.

Valószínűleg sok nőnek jut eszébe a délutáni szoptatás alatt, hogy a gyerek fognövekedése vagy betegsége miatt átvirrasztott éjszaka után hogyan viselné el még az akadékoskodó ügyfelet vagy főnököt is. Vagy aggódva szemléli a játszótéren azokat a nőket, akik kiskosztümben érkeznek az óvodás korú gyerekért, hogy a nagymamától átvegyék a felügyeletet.

A karrier újratervezése szinte adott, főleg akkor, amikor valaki a vezetői beosztás mellett vállal gyereket. Nehéz ugyanis egyszerre két helyen is százszázalékosan megfelelni: gyereket nevelni és a munkában is magas beosztású pozíciót betölteni.

„Nincs mese, le kell magad fokozni”

– ez Németh-Tavasz Brigitta véleménye, aki 29 éves korára szép karriert futott be: előbb egy kozmetikai multinál volt márkamenedzser, majd egy gyógyszercégnél marketingigazgató. Vállalkozó, szabadúszó nem önszántából lett, de ha már így alakult, belefogott egy pilatesstúdió alapításába, mellette pedig apróbb pr-es és marketinges munkákat is vállalt.

Jelenleg egy kisvállalkozásnál részmunkaidőben kvázi mindenes: szükség esetén tárgyal, pr-közleményt ír, vagy brosúrát készít. Nagy váltás, de azt mondja, boldog. Van ideje a gyerekeire, értelmes munkát végez, és ezek mellé olyan „szerelemprojektek” is beleférnek, mint egy berlini ékszerkészítő-tanfolyam vagy a mellműtéten átesett nők rehabilitációját segítő Pink Ribbon-program meghonosítása.

Nincs kompromisszum

Bár a témában készült, 2015-ös KSH-jelentés szerint a kisgyermekes nők háromnegyede a korábbi munkahelyére tér vissza, akik mégsem, azok között megjelent indokként, hogy a szülési szabadság alatt felkészültek saját vállalkozás beindítására.

Mindez abból ered, hogy bár a kívülállók szerint a kismamák békés napjai stresszmentes órákkal telnek, legfeljebb szoptatással, ebédkészítéssel és játszóterezéssel járnak, valójában ebben az életszakaszban van a legnagyobb szükség az önállóságra, a mindennapos problémamegoldó képességre és a felelősségvállalásra. Éppen azokra a tulajdonságokra, amelyek egy vállalkozás beindításához is kellenek.

Vida Ágnes pszichológus, a kisgyermekes nőket segítő Gazdagmami.hu kitalálója szerint nagyjából tíz éve figyelhető meg az a trend, hogy az anyák már nem beosztott munkavállalóként akarnak élni, hanem a saját lábukra állva.

„Már nem mindenáron akarnak megkötni olyan kompromisszumokat, amilyeneket korábban. És ezt segítette a technológia robbanásszerű fejlődése is”

– mondja. Azt, hogy a gyes/gyed alatt a nők nagyobb számban néznek más karrier felé, Vida szerint több tényező okozza. Egyrészt a magyar nők több mint 80 százaléka csak a hároméves fizetett szülési szabadság lejárta után tér vissza a munkaerőpiacra, ám tudásuk addigra nem versenyképes. Másrészt a munkaidőt tekintve ezek a kisgyerekes anyák kevésbé rugalmasak: ha például beteg a gyerek, haza kell menniük. És persze a munkáltatói kizsigerelés mellett ott a nyomás az óvoda vagy a bölcsőde részéről is, hogy délután négy órára már ne maradjon gyerek az intézményben.

Több rugalmas vagy négyórás állásra lenne szükség, de Magyarországon ez csak néhány iparágban adott: például az informatikában vagy a vendéglátásban. A kismamákat fokozatosan, munkahelyi programok segítségével kellene visszaintegrálni, ehelyett a visszatért kisgyerekes anyákat a munkáltatók inkább problémásnak tekintik.

Vida is osztja azt a nézetet, miszerint az álláshelyek többsége nem rugalmas, ám Prohászka Katalin ennél erősebben fogalmaz: szerinte az otthonról végezhető munka és a részmunkaidő csak elvben létezik, a gyakorlatban kivitelezhetetlen, főleg főnöki pozícióban. „Otthonról nem tudsz embereket menedzselni, háromkor nem állhatsz fel a tárgyalásról, hogy oviba rohanj, és az ügyfélnek sem mondhatod magyarázatként, hogy azért nem küldted át 5 óra után az első javítást, mert játszóterezést ígértél a gyerekeidnek” – sorolja tapasztalatait, hozzátéve, hogy persze léteznek empatikus főnökök is, de esetleges, kifog-e ilyet az ember.

Önmarketing a gyerekszobából
 • Nem munka, munkakör | Újra kell definiálni önmagunkat az eddigi munkatapasztalat, erősségek és képességek alapján.
 • Blogoljunk | Sok olyan ember van (marketinges, dizájner, lakberendező, asztalos), aki a szakmai írásai révén szerzett megbízást.
 • Készítsünk honlapot | Ott leírhatjuk, milyen feladatokat vállalunk, mik a referenciáink. Facebook-hirdetéssel megtámogatva az oldalunkat, többen megtalálhatnak minket.
 • Szerezzünk referenciákat | Egészen új munkakör esetén a legjobb referenciaszerzés, ha az ismeretségi körben ingyen vagy olcsón végezzük el a munkát.
 • Hirdetés problémamegoldással | Vigyünk egy kis csavart önmagunk hirdetésébe: Adatrögzítést vállalok helyett például használjuk inkább a Képtelen nyilvántartani az ügyfeleit, kezelni a megrendeléseket és elintézni a postázásokat?
 • (Forrás: Gazdagmami.hu)

  Hobbiból új karrier

  Így pedig a váltásban gondolkodó anyáknak marad a gyerek napirendjéhez jobban passzoló vállalkozás, a projektmunka, azaz a klasszikus szabadúszói lét. Kutatások szerint a vállalkozó nők az ötleteiket leginkább az élethelyzetükből, a hobbijukból, az érdeklődési körükből merítik. Így lesz a lisztérzékenyből mindenmentes cukrászda megálmodója, vagy kismamából babajáték-készítő.

  Vida Ágnes tapasztalata szerint kétféle irányzat létezik a vállalkozó anyák között: akinek kicsit nagyobb a kézügyessége, az inkább gyerekruhákat és játékokat varr, vagy éppen szappant, krémeket, bioélelmiszereket készít. Mások pedig az eredeti szakmájukban dolgoznak tovább, csak szabadúszóként.

  „Hogy mi hiányzik? A multiknál kapható magasabb fizetés. Nem kell viszont a homokozó mellett az ügyféllel beszélni, illetve a több ’kis lábon’ állás is ad némi biztonságot” – mesél új életéről Németh-Tavasz Brigitta.

  Neizer Anita cikke eredetileg a HVG Extra Business 2017/3-as számában jelent meg.

  A legutóbbi lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk.

  Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

  VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

  A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

  Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

  Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
  Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

  Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

  46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

  46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

  Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

  Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője