HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sikeres üzletasszonyok meséltek inspiráló élettörténeteikről a Codecool oktatóközpontjában.

Az agilis nők még mindig egzotikumnak számítanak a techcégeknél, különösen ami a döntéshozatali szintet illeti – derült ki a Codecool programozóiskola múlt heti Women in Tech Meetupján, ahol három, kalandos utat bejáró női vezető is beszámolt tapasztalatairól.

Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs ügyvezetője szerint a nők hatékonyabbak az érdekérvényesítésben, a stresszkezelésben, valamint a csapaton belüli feszültségek és a kimerültség felismerésében. Pethő Anikó, az Aarenson fejvadász cég vezetője szerint pedig a női megérzés, a tényekkel nem teljesen alátámasztott meggyőződés adhat sok esetben olyan pluszt, ami végül sikerre vihet projekteket, akár az irracionális mértékű erőforráshiány ellenére is.

„Azért csináljuk, hogy ne kelljen az országból elmenni"

Balogh Péter és felesége, Balogh-Mázi Mária különös álmot dédelget: hogy a segítségükkel tíz éven belül tíz, legalább ezer főt foglalkoztató cég szülessen Magyarországon. Közös tanácsadó cégük, a Baconsult ma több mint húsz startupot mentorál.

A nőkkel kapcsolatban elterjedt vélekedés, hogy elsősorban biztonságra és kényelemre vágynak, illetve, hogy a fészekrakó ösztönök akaratlanul is dolgoznak bennük. Ugyanakkor ez oly módon is megnyilvánul, hogy zord körülmények között is képesek rendezetté tenni környezetüket, kihozni a helyzetből a legtöbbet, megszervezni az erőforrások optimális felhasználását.

„Egyik legelső megbízásként 300 ember kiközvetítését vállaltuk el távol-keleti megbízónk részére egy lakásirodából, másodmagammal, sikerrel”

– vallott a kezdetekről az Aarenson Consulting tulajdonosa.

Illés Kata, az Indivizo társalapítója szerint egy szervezet versenyképességére a nemi összetétel változatossága ugyanúgy pozitívan hat, mint a kulturális sokszínűség. A többféle látásmód, az eltérő tapasztalatok származhatnak családi, kulturális, szakmai háttérből, ezek összessége jobb felvértezettséget ad egy szervezetnek.

Mint Kalocsai Lea, a házigazda Codecool üzletfejlesztője kifejtette, a Codecool programozóiskola is arra törekszik, hogy sokszínű, és nemileg egyre kiegyenlítettebb kínálatot adhasson a cégeknek. Jelenleg 30 százalékot is meghaladó a lányok aránya a képzésekben, és külön toborzási együttműködésekkel igyekeznek eljuttatni a karrierváltási lehetőség üzenetét a célcsoportnak. „Küzdünk a meglévő előítéletek ellen tájékoztatás útján, ugyanakkor pozitív diszkriminációt nem alkalmazunk, a felvételi követelmények egységesek mindkét nemre.”

Azzal az előadók és a közönség is egyetértett, hogy a női kvóták alkalmazása nem szerencsés. A nők mesterséges „helyzetbehozása” visszaüthet, hiszen éppen azokat értékeli le, akik képességeik okán, hátszél nélkül is érvényesülnének.

„Egészséges mértékben lehetünk feministák, de előjogokért könyökölni nem lenne igazságos”

– vélekedett Balogh-Mázi Mária.

A nőiségből adódó hasznok mellett praktikus szempontokból adódó előnyökről is szó esett a Codecool meetupján. Balogh-Mázi Máriával mindenki egyetértett abban, hogy bizonyos női élethelyzetekhez kifejezetten jól passzol az informatika, különösen a programozás. A DreamJo.bs társalapítója szerint az IT cégek egyre jobban nyitnak a kisgyerekes anyukák irányába, hiszen egyedi időbeosztásuk jól passzítható a cégek igényeihez.

Például eltérő időzónákban folyó nemzetközi projektekhez jobban képesek igazodni az anyák, míg egy hagyományos munkahelynél gond, ha délután 3-tól este 8-ig a gyereknek szenteli valaki az életét. A programozói munka egyébként is jobban teljesíthető néhány órás etapokban, amik közé befér a házimunka, a gyerekek szállítása, illetve természetesen az aktív és passzív pihenés is.

Illés Kata szerint ugyanakkor egy gyerek és a távmunka lehetősége nem garantálja automatikusan a sikert, önmotivált személyiség is kell hozzá.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az államot mintha egyáltalán nem érdekelné, mi lesz a Dunaferrel

Az államot mintha egyáltalán nem érdekelné, mi lesz a Dunaferrel

Hiába a járvány, tovább nőtt az önkéntes pénztárakban levő vagyon

Hiába a járvány, tovább nőtt az önkéntes pénztárakban levő vagyon

A "tengerek kokainja" miatt pusztulhat ki a kaliforniai disznódelfin

A "tengerek kokainja" miatt pusztulhat ki a kaliforniai disznódelfin