HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Balogh Péter és felesége, Balogh-Mázi Mária különös álmot dédelget: hogy a segítségükkel tíz éven belül tíz, legalább ezer főt foglalkoztató cég szülessen Magyarországon. Közös tanácsadó cégük, a Baconsult ma több mint húsz startupot mentorál.

Még a Veszprémi Egyetemen ismerkedtek meg, de aztán elsodorta őket egymástól az élet. Húsz év múlva találkoztak újra, és azóta nem váltak el: feladták a munkahelyüket, összeházasodtak, és ma már egy egyéves kislány boldog szülei. Balogh Péter és Balogh-Mázi Mária eredetileg azt tervezték, hogy üzleti karrierjük feladása után "önkéntes nyugdíjba" vonulnak, és életüket pihenéssel és utazással töltik majd. Útjuk azonban másképp alakult: ma már saját tapasztalataikkal és pénzükkel a Baconsult (kiejtés: békönsült) tanácsadó cég angyalaiként segítenek hazai startupoknak.

Mentori másodélet

A nyugdíjaslét valójában csupán két hétig tartott – mesélik. Egymás után keresték meg őket a cégek. „Azt terveztem, hogy heti egy-két órát töltök tanácsadással, aztán azon vettem észre magam, hogy heti öt napban, napi tíz órában csinálom – emlékszik vissza Petya, és körbenéz a kávézóban, ahol beszélgetünk. – Ez volt az egyik úgynevezett irodám, ahol ittam a teákat és a kávékat egymás után”.

A mentoráláshoz szükség van a kölcsönös szimpátiára, de ez már nem elég - vélik mindketten. A cégektől ugyanis a tanácsadásért nem kérnek pénzt, csak néhány százalékos tulajdonrészt, emellett 10–50 milliós tőkét is nyújtanak nekik. „Végtelenül türelmes” befektetőknek tartják magukat, de idővel azért bizonyos feltételeket megszabnak a jelentkezők számára. Nem foglalkoznak például teljesen kezdőkkel, azt várják el, hogy a startup már fel tudjon mutatni ügyfelet – vagyis legyen olyan produktuma, amellyel már ki tud lépni a piacra.

©

Az üzleti vállalkozás sem csupán kényelmes megélhetést jelent a szemükben, hanem a folyamatos bővülés, terjeszkedés igényét is. Deklarált céljuk, hogy olyan cégek növekedéséhez nyújtsanak segítséget, amelyek akár ezer főt foglalkoztató vállalatokká nőhetnek majd. Ezt azonban a cégeknek is akarniuk kell. A mentorált vállalkozások vezetését viszont nem szeretnék átvállalni. „Végighallgatjuk egymást, de a döntéseket ők hozzák meg” – mondja Petya.

A váltás motivációi

Petya egyszer már bebizonyította, hogy képes egy céget egyfősről 850 főig felépíteni. Igazi nagy dobása a 2004-ben alapított NNG volt, amely az iGO navigációs szoftverrel szerzett világhírnevet magának. „Sosem vágytam arra, hogy én vezessem a céget, de aztán láttam egy szervezeti problémát, amiről úgy éreztem, meg tudom oldani – mesél arról, hogy került az NNG élére, először ideiglenesen. Ez aztán állandóvá vált. "2011 végére rajtam ragadt az a sapka, amit én rántottam magamra” - meséli.

Két évvel később eladta a részét a cégben, ám maradt vezető. Újabb két év elteltével aztán a bársonyszék kényelmét is feladta a stabilan növekedő vállalatban. „A távozáshoz sok minden hozzájárult, például az, hogy megtaláltam a páromat, Maját, akivel arra jutottunk, hogy együtt akarunk valamit csinálni.”

©

Maja is hasonló indokot említ, amikor arról kérdezzük, miért állt fel utolsó munkahelyéről, a Dorsumtól, ahol értékpapír-kereskedési rendszerek fejlesztését vezényelte le. Korábban ő is megjárta a startupperek útját: a StatLogic – ahol Maja főleg külföldi nagybanki rendszerek kidolgozásában vett részt – ma a régió legnagyobb IT-cége, az Asseco csoport része.

Struktúra és vízió

Programozói múltjuk predesztinálná őket arra, hogy a Baconsultnél is hasonló társaságoknak segítsenek, ám ők más területekre is összpontosítanak. Ilyen például a HR, amely ráadásul nemcsak a tanácsadásban kap szerepet, hanem egy másik közös cégük is ezen a területen tevékenykedik.

A másik fontos terület az oktatás – már csak Petya két nagyobb gyermeke és közös lányuk, Panni jövője miatt is. Az ő születése kicsit átformálta a cég működését is, de – mint Maja mondja – a tanácsadást máig magukra vállalják. Ez komoly egyeztetést kíván meg, az adminisztrációhoz pedig segítséget vesznek igénybe.

A Baconsult néhány mentoráltja

Logiscool | „Sokezer gyereknek tanítanak programozást, most már hét országban, 43 helyszínen, franchise-rendszerben. Fantasztikus ötvenéves házaspár alapította – ez is azt bizonyítja, hogy a startupperek nem feltétlenül húszévesek.”

BOOKR Kids | „Egy alkalmazással dolgoznak fel gyermekmeséket, segítve ezzel az olvasás tanulását. Nemcsak a népmeséket, hanem a mai fiatal felnőtt generáció mesevagyonát is összehozzák.”

Games for Business | „Játékosítható oktatási rendszereket gyártanak cégeknek. Ez nem olyan száraz továbbképzés, mint az e-learningben, hanem játékba ágyazzák be.”

A fővárosból ugyan kiköltöztek Budakeszire, az azonban nem merül fel, hogy pályafutásukat külföldön folytassák. Petya erről így gondolkodik:

„Azt gondolom, hogy a techcégek, a startupok, a jó vállalatok buborékot jelentenek. Aki egy Preziben dolgozik, igazából nem is Magyarországon él, csak a GPS-koordinátái vannak itt. Azzal tudunk hatással lenni az országra, hogy ezt a buborékot növeljük. Mert aki ebben él, az többet vár el a politikusoktól is, az próbálja húzni az ország többi részét. Ezzel szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ne menjenek el. Ezt azért csináljuk, hogy ne kelljen az országból elmenni.”

Gyükeri Mercédesz cikke teljes terjedelmében elolvasható a HVG Extra Business 2017/4-es számában.

A lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről