HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden eddiginél nehezebb az álhírek elleni küzdelem a titkosított csetfelületeken, ahol még az üzemeltetők sem látják át az információ terjedését.

A tényellenőrzőknek azért nehezebb a dolguk ezeken a felületeken, mert a titkosított szolgáltatásokban nehéz visszakövetni az üzenetek forrását és terjedését - mutat rá cikkében az Urbanlegends.hu oldal. Miképp azt sem tudni, hogy egy adott infó hány emberhez jut el – vagyis ezek a mikrobuborékok teljesen kívül esnek mindenféle kontrollnak.

A csetprogramokon keresztül terjedő dezinformáció problémája először néhány afrikai országban, Latin-Amerikában és Indiában jelentkezett, így az első megoldáskísérletek is innen érkeztek. Az ottani tényellenőrző szervezetek munkatársai – egyfajta gerillapróbálkozás keretében – saját WhatsApp-profilokat hoztak létre, ahová a felhasználók beküldhetik a gyanúsnak vélt tartalmakat.

Érzékelve a problémát, a WhatsApp képviselője nemrégiben részt vett a tényellenőrzők római világtalálkozóján. A cég egyelőre olyan apró lépésekkel próbálja segíteni a csetes félrevezetés elleni küzdelmet, minthogy együttműködik a felületein is aktív tényellenőrzőkkel, továbbküldés esetén jelzi, hogy továbbított üzenetről van szó, és nagyobb jogkört biztosít a whatsappos csoportok adminjainak. Ha érdeklik a részletek, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét.

Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő könyvében, a Képernyőtudatos családban igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

9 intő jel arra, hogy ideje lekapcsolódnia a netről

Könnyen dobálózunk az internetfüggőség kifejezésével, ami nem csoda, figyelembe véve, hogy a digitális világ hány ponton próbál beférkőzni a mindennapjainkba. Cikkünkben olyan jeleket mutatunk be, amelyek arra utalnak, hogy a felhasználó az egészségesnél több időt tölt online tevékenységekkel.

HVG Extra Business Business magazin

Fél, hogy gyereke veszélyes appokat telepít a mobiljára? Mit tehet ilyenkor egy szülő?

Amint elkezdjük megismerni gyerekeink digitális világát, már nem fogunk annyira idegenkedni a kütyükkel benépesített életüktől. Forduljunk érdeklődéssel feléjük, és tanuljunk velük együtt - javasolja Devorah Heitner médiaszakértő, aki néhány tippet is megoszt azzal kapcsolatban, tiltás helyett mit tehet egy szülő, ha gyereke új appot szeretne a mobiljára.

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon