HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem egyszerű csapatot építeni olyan cégnél, ahol a munkatársak a világ több pontján dolgoznak. A vállalati összeröffenések is sokat segíthetnek, de az igazán profi helyeken a mindennapi irodai rutinok is ezt szolgálják. A megoldásokról a Prezinél érdeklődtünk.

A prezentációs szoftverével berobbant Prezinek körülbelül 330 alkalmazottja van: 200 fő Budapesten, 90 San Franciscóban, további 40 munkatárs Rigában, az Infogramnál. A termékfejlesztés Budapesten történik, itt dolgozik a legtöbb mérnök és dizájner, a sales és a marketing központja pedig San Francisco, de a különféle csapatokból minden irodában vannak, csak mások a hangsúlyok. Ez is részben azért van, hogy könnyebb legyen a különböző perspektívákat integrálni.

„A Prezinek – az első hónapokat leszámítva – mindig is két központja volt: az egyik Budapesten, a másik pedig San Franciscóban. Ezért nekünk mindig is az volt a legnagyobb kihívás, hogy ezt a távolságot áthidaljuk. Ráadásul esetünkben nem csak a fizikai távolságról van szó: a két város között ugyanis kilenc óra az időeltolódás. Ami még különösen nehéz, hogy nem elvágólag osztjuk szét a feladatokat a két fő iroda között, hanem a csapatok egymás munkáira építve dolgoznak. Vagyis fontos, hogy mindenki pontosan tudja: ki, min dolgozik, és hol tart” – mondja Árvai Péter, a Prezi egyik alapítója.

Hogy ez meg is valósuljon, nagy hangsúlyt helyeznek a beszélgetésre. Ennek egyik formája a rendszeres Show and Tell, amikor – az Infogram rigai irodájával együtt – a három központban virtuálisan összejönnek, és megbeszélik aktuális munkáikat, hol tartanak, milyen nehézségeik vannak.

„Utóbbi különösen fontos, mert valljuk, hogy csak akkor lehet eredményesen csapatot építeni, ha bizalom és transzparencia van a cégen belül. Szerintünk ez a csapatépítés egyik legfontosabb hozzávalója”

– teszi hozzá Árvai Péter. A másik a személyes találkozás. A Prezi munkatársai sokat utaznak, időnként komplett magyarországi csapatok is eltöltenek néhány hetet San Franciscóban, vagy az amerikai kollégák Budapesten. Úgy látják: bár ezek az utak sok pénzbe kerülnek, bőségesen megtérülnek, mivel így a munkatársak jobban megismerik egymás gondolkodását, és erősödik a bizalom.

A jó alapokhoz az is kell, hogy a kollégák passzoljanak a csapatba. A Prezi tapasztalatai szerint, ha pontosan értik az emberek, min és miért dolgoznak, akkor a nemszeretem részfeladatokat is motiváltabban végzik, mert látják a nagy képet. Árvai szerint ezzel rengeteg felesleges feszültséget, vitát, rossz érzést lehet megspórolni.

„Az igazi munka az, hogy miközben a cég nő, meg tudjuk tartani ezeket a startupszerű működési reflexeket, ahol mindenki a csapat tagjának érzi magát, és tisztában van azzal, ő mit tesz hozzá a termékhez. A folyamatokat ezért minden egyes nagyobb növekedés alkalmával átszerveztük. Az alap, amit megtartottunk, a gyakorlatias gondolkodás és a kreativitás. Azt gondoljuk, hogy a problémákat át kell beszélni olyanokkal, akiknek teljesen más a perspektívájuk”.

Hasonló gondolatmenet érvényesül a csapatépítésben a Prezi másik alapítója, Halácsy Péter részvételével létrehozott iskolarendszerben a gyerekek és a tanárok között is. A Budapest School hálózat – amely idén ősztől az eddigi öt mellett  további három helyszínen indít képzést – esetében is igaz: az első a csapatépítés, a tanulás csak utána kezdődik.

„Ha nincs meg a közösséghez tartozás élménye, akkor a tanár hiába mondja, hogy oldjátok meg együtt ezt vagy azt. Nálunk az első pár hónap a csapatépítésről szól, még ha úgy tűnik is, hogy tanulunk. A gyerekek a tanárral közösen alkotják meg a szabályokat, így sokkal érdekeltebbek azok betartásában. Ez alatt az idő alatt kiderül az is, ki hogyan szeret dolgozni, kit mi zavar – vagyis tanulunk egymásról és magunkról is. Így ágyazunk meg a bizalomnak, a biztonságnak és a közös felelősségtudatnak. De arra is hangsúlyt helyezünk, hogy a tanárokból is igazi csapat alakuljon, mindenki integrálódjon a nagy egészbe. Utóbbi céges szinten is nagy kihívás, de egész jól haladunk.”

Nagy Melinda cikke eredetileg a HVG Extra Business 2018/3-as számában jelent meg.

Az igazi csapatmunka kulcsa: képesek vagyunk-e legyőzni közösségromboló, széthúzást szülő, emberinek tartott tulajdonságainkat. Kell egy csapat című könyvében Patrick Lencioni izgalmas történeten keresztül mutatja be, miért lett éppen Kathryn egy informatikai vállalat vezérigazgatója, miért veszített sokat a cég jó hírnevéből röpke két év alatt, és végül milyen napi küzdelmek árán sikerült egy ütőképes csapatot létrehozni. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

„Sokszor nem értjük, mi rakódott le a mélyben"

A csapatépítésnél lassabb, de hatékonyabb módszer a csoporton belüli hatékonyság növelésére a csapattanácsadás (team coaching). A név többfajta módszert takar, amelyekben egy közös: mélyre ásva hozzák felszínre a hatékony működést gátló dolgokat.

HVG Extra Business Business magazin

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

A kiemelkedő vezető megszállottan ragaszkodik a céljához, átlátja a rá bízott szervezetet, nem fél a népszerűtlen döntésektől és mások tanácsaitól, valamint képes kihozni a legjobbat a beosztottjaiból – amíg elegánsan át nem adja helyét utódjának. A HVG Extra Business cikke Alex Ferguson, a Manchester United egykori legendás edzőjének Vezetés című üzleti könyvéből válogat néhány tanácsot.

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Félgőzzel megy majd a Wizz Air októberben

Félgőzzel megy majd a Wizz Air októberben