szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A K&H Bank felmérése szerint a negyedéves kkv bizalmi index negatív tartományban maradt 2005. második negyedévében, a tavaly plusz 2 ponton záró mutató, mínusz 14 pontra csökkent a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán. A negyedéves bizalmi index romlása - a felmérésben résztvevő kis- és középvállalkozások vezetői szerint - gazdaságpolitikai okokra, emellett a vállalkozások által tapasztalt jelentős közterhekre és a romló likviditási helyzetükre vezethető vissza.

A K&H a GfK közvélemény-kutató intézettel közösen végzi a bizalmiindex-kutatást. A kutatás során több mint hétszáz, éves szinten 700 millió forint nettó árbevétel alatti kis- és középvállalkozást kérdeztek meg a versenyhelyzetről, eredményeikről, azok elérését nehezítő tényezőkről. Az eredmények azt mutatják, hogy a szektor nehéz évet jósol magának és ennek megfelelően árbevétel növekedési várakozásai is csak egyszámjegyűek, összesen 6-7 százalékos bővülésre számítanak. Ennek ellenére töretlen az innovációs kedv a körükben. Többségük új termékek bevezetésében, új piacok megszerzésében és az EU-források bevonásában látja a kitörési pontot.

A felmérés szerint a legkisebb cégek várakozásai a leginkább negatívak, a legfeljebb 100 millió forint éves nettó árbevételű csoportban az index értéke mínusz 23 pont volt.  Ágazatonként a mezőgazdasági vállalkozások jövőképe a leginkább borúlátó mínusz 19 ponttal. Az agrárvállalkozások ugyanis most ismerték fel, hogy a kelet-európai országokból egyre erősödő konkurenciával kell számolniuk. A szolgáltatási index (mínusz 11 ponttal) és az ipari index (9 ponttal) romlása a gazdaságpolitikai helyzetre és a romló likviditási pozícióra vezethető vissza.

A leginkább ellátott mezőgazdasági szektor cégei viszont kiemelkedően optimisták, 84 százalékuk tartja reálisnak az EU-támogatás elnyerését. A szolgáltatói ágazat 56 százaléka, a kereskedelmi ágazat 52 százaléka számít sikeres pályázati lehetőségekre. A válaszolók 68 százaléka a nem kormányzati honlapokat jelölte meg az EU-s pályázati lehetőségekről tudósító legfőbb információ-forrásnak.
 
A monetáris politika megítélése az előző negyedévekhez viszonyítva tovább romlott, az indexe mínusz 14 pont volt. Annak ellenére, hogy a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a monetáris politikát kiszámíthatóbbá tette a piac szereplői számára, és ez megnyugvást keltett a kkv-k körében is. Az EU-s lehetőségek megítélése összességében ugyan romlott az előző negyedévhez képest, de a többi vizsgált területhez viszonyítva mégis optimistább képet mutat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet