Tetszett a cikk?

Havi 10 ezer forint körüli összeget spórolhatnának meg a kft-k tulajdonos-ügyvezetői, ha munkaviszonyban lehetnének saját cégükkel. Ez esetben ugyanis a kisebb kft-k jellemzően minimálbéres ügyvezetői jogosultak lennének az adójóváírásra. Az ügy jogi megítéléséről Schobert Judit ügyvédet kérdezte a HVG.

- A már tíz évnél is régebbre visszanyúló vitában, hogy lehet-e saját cégével munkaviszonyban a kft tulajdonos-ügyvezetője, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) álláspontja egyértelműen elutasító. Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság két évvel ezelőtti jogegységi határozata - miszerint a bt egyedüli beltagja nem létesíthet saját cégével munkaviszonyt - mintha lovat adna az adóhatóság alá.

- Ami az egyetlen beltaggal rendelkező bt-k helyzetét illeti, a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogegységi határozata egyértelmű: ilyen esetekben kizárja, hogy a beltag munkaviszonyt létesítsen társaságával. Ám a döntés indoklása nem erősíti meg az APEH kft-ügyvezetőkkel kapcsolatos álláspontját, sőt! Abban ugyanis a jogi fejtegetés következményeként az áll, hogy a bt-knél, szemben a kft-kkel, a taggyűlés - mint a gazdasági társaságokról szóló törvény (gt) szerinti munkáltató - nem tekinthető a beltag személyétől elkülönült szervnek, márpedig az fogalmi alapvetés, hogy munkaviszonyban ez megtörténjen. Vagyis a kft ügyvezetőjénél az LB szerint sem áll meg az a legtöbbet hangoztatott ellenérv, hogy saját magával senki sem köthet munkaszerződést.

- A legutóbbi APEH-állásfoglalások - lehet, már végső érvként - a munkaviszony egy másik alapvető elemét, az alá- fölé rendeltség meglétét kívánják vizsgálni, vagyis a taggyűlésben többségi szavazattal rendelkező ügyvezető-tulajdonos esetében ennek hiánya lenne a munkaviszony létesítését kizáró ok.

- Ez az érvelés szerintem több sebből is vérzik. Először is a gt kimondja, hogy saját ügyében senki sem szavazhat a taggyűlésen, vonatkozik ez természetesen a többségi tulajdonosra is, tehát az ily módon előálló "önmagával való szerződés" eleve kizárt. Arról már nem is szólva, hogy szintén a gt mondja ki, hogy "vezető tisztségviselő e minőségében a gazdasági társaság tagjai (részvényesei), illetve munkáltatója által nem utasítható".

- Ezek szerint van megoldás?

- Szerintem a kft-k ügyvezetői - függetlenül a jogforrásnak nem tekinthető APEH-állásfoglalásoktól - igenis bármiféle fenntartás nélkül létesíthetnek munkaviszonyt cégükkel, kivéve az egyszemélyes kft-ket. A bt-knél ugyanez csak több beltag esetén lehetséges, ahol a munkáltatói jogok gyakorlásával felruházott egyik tag köthet munkaszerződést a többivel. Ez utóbbit egyébként már az APEH is kimondta egyik állásfoglalásában.

MICHNAI ATTILA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás