szerző:
MTI

A Magyarországon Ipari Park címmel rendelkező projektek többsége folyamatosan fejlődik, az ország valamennyi régiójában már van regionális vagy kistérségi szintű gazdaságfejlesztő hatással rendelkező ipari park - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján közzétett legfrissebb összegzésben.

Emellett tovább nőtt azoknak az ipari parkoknak a száma, amelyek fejlődésük révén bővítették komplex és üzleti szolgáltatásaikat. A GKM összesítése szerint az ipari parkokban közel háromezer vállalkozás tevékenykedik, az alkalmazottak száma meghaladja a 171 ezret. Az ipari parkokban működő vállalkozások adják az ország ipari termelésének majdnem egyharmadát, az export 35 százalékát. A GKM kimutatása szerint 1997. és 2005. között az ipari parkokban működő vállalkozások beruházása 1.649 milliárd forintot tett ki, árbevételük pedig ezen időszak alatt 5.433 milliárd forint volt.

A GKM értékelése szerint az ipari parkok jelentősen hozzájárultak - a befektetési ajánlat bővítésén keresztül - a külföldi és hazai tőke beruházásainak vonzásához, bővítéséhez. Az ipari parkok szolgáltatások fejlesztésével segítették a kis- és közepes vállalkozások betelepítését, új tevékenységek befogadásán keresztül az ipari szerkezet átalakítását, a foglalkoztatási gondok enyhítését, a munkanélküliség csökkentését. Hozzájárultak a regionális, kistérségi fejlesztési célok megvalósításához, a területi fejlődési különbségek kiegyenlítéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Vállalkozás

A Gyurcsány-csomag jobban sújtja a kkv-kat, mint a többi céget

A kormány közelmúltban elfogadott megszorító csomagja a kis- és közép-vállalkozásokat sokkal jobban sújtja, mint a vegyes cégeket vagy a multi-nacionális vállalatokat, ezért a kis- és középvállalkozások (kkv-k) megítélésénél fokozottan kell az egyedi elbírálást alkalmazni - mondta Hák-Kovács Tamás, a Commerzbank elnök-vezérigazgatója.

Vállalkozás

Online marketing kalauz

A legtöbb marketing tankönyv az alapvető feladatok közt említi a „4P”-vel (termék, hely, ár és hirdetés) kapcsolatos döntések meghozatalát. Ám nem beszél arról, hogy mit kellene javítaniuk a marketingeseknek a „4P”-hez kapcsolódó szemléletmódjukon ahhoz, hogy az online világban is hatékonyan alkalmazhassáka szakmájuk alapelveit. Kiderül a cikkünkből!

MTI Vállalkozás

Júniusig lehet pályázni az "ipari park" címre

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) meghirdette a 2006. évi pályázatot az Ipari Park cím elnyerésére. Június végéig elsősorban olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek aktív résztvevői szeretnének lenni az ipari parkok fejlesztési programjának és főként kis-és közepes vállalkozások számára nyújtanak üzleti szolgáltatásokat. Eredményhirdetés szeptemberben várható.

MTI Vállalkozás

Hatmillió forintra bírságolták a Józsefvárosi piac árusait

Az adóhivatal és a pénzügyőrség által július 20-29. között a Józsefvárosi piacon végrehajtott közös ellenőrzés során a vizsgált adózók 80 százaléka nem adott nyugtát, ezért 6 millió forintos bírságot szabtak ki rájuk - mondta Nagy József, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezetője.

Vállalkozás

E-bevallás: félmilliós bírság vár a nem regisztrálókra

Megkezdődött a bírságolása azoknak az adófizetőknek, akik még mindig nem regisztráltak. Az APEH számításai szerint 1299 mulasztó esetében a bírság félmillió forint is lehet. Aki nem regisztráltat szeptemberig az okmányirodánál, felszólítólevelet kap, írja a Világgazdaság.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Kicsikre fókuszál a soproni ipari park

Ipari termelést és szolgáltatásokat végző kis- és középvállalkozások letelepedésére számít a dél-keleti ipari parkban a Soproni Ipari Zóna Szolgáltató Kft. Az ideérkezők összesen 20 hektárból válogathatnak.

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt