szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ingyen semmi nincs, de azok a mikro-és kisvállalkozások, akik igénylik a ROP támogatást és az ezzel járó adókedvezményt, képzési költségeiket akár nullára is csökkenthetik. Melyek a tandíjmentesség feltételei?

A régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési program keretében konkrét képzési programokat tartalmazó képzési lista kínálatából választhatnak az érdeklődők, és adhatják be jelentkezésüket képzési költségeik megtérítésére a Váti Kht.-hoz. A Váti Kht. vállalkozásoknak tandíj 60 százalékát megtéríti, miután a hallgató sikeresen levizsgázott. A szakképzési hozzájárulás 33 százalékát eddig is saját munkavállalók képzésére lehetett fordítani, de ezt 60 százalékra emelték mikro és kisvállalkozások esetében.

Tegyük fel, hogy a munkáltató nem vesz fel külsős szakembert a munkavédelmi feladatok ellátására, hanem cégen belül bíz meg egy alkalmazottat e feladatkör ellátásával. A munkavédelmi technikus tanfolyam teljes tandíja vizsgadíjjal együtt 160 ezer forint. Ebből a ROP támogatás 96 ezer, a munkáltatót terhelő önrész 64 ezer forint.

Íme egy optimális eset - amikor 0 forintba kerül a képzés:

Ha a munkáltató fejenként átlagosan legalább a jövőre érvényes minimum járulékalap, azaz 131 ezer forint után fizeti a járulékokat, akkor ennek 1,5 százaléka egy évre összesen 23.580 forint. Ennek 60 százalékát, 14.148 forintot  pedig a dolgozók képzésére fordíthat. Ha mondjuk öten dolgoznak a mikrovállalkozásnál, akkor már összesen 70.740 forintot költhet erre a célra, ami pont elég az egyikük képzésére.

Közép és nagy vállalatoknál ugyan csak 33 százalék a képzésre felhasználható részarány, de a több dolgozó miatt a bértömeg is nagyobb. A középvállalkozás legalább 50 főt foglalkoztat, tehát az 50 főre 707.400 forint a képzésekre felhasználható összeg. Az már csak bónusz ehhez, hogy így a munkavédelmi szakember megbízási díját a továbbiakban megspórolja a cég. Ez a kombinált módszer persze nem csak a munkavédelmi tanfolyamhoz, hanem a ROP képzési listán található bármely tanfolyamhoz felhasználható.

Kling Péter
www.nefeledd.info

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Tíz dolog, amivel spórolhat cégének

Mivel mennyit spórolhat egy cég? Milyen végzetes hibákat követhet el a költséghatékony cégvezető, és hogyan kerülheti el ezeket? A hvg.hu cégtanácsadókat, könyvelőt és az adószakértőt kérdezett.

hvg.hu Vállalkozás

Mennyit spórolhatunk az útnyilvántartó programmal?

Céges autók útnyilvántartásával havonta akár több tízezer forintnyi cégautó-adó is megspórolható. Papír alapú útnyilvántartást készíteni akár órákig is tarthat, internetes szoftverekből pedig túlkínálat van a piacon. Mégis melyik programot válasszuk? A hvg.hu útnyilvántartó-szoftver tesztjében használhatóságot, APEH-kompatibilitást és hozzáférhetőséget vizsgált.