A sárgászöld hab veseproblémára, a fekete nehézfémre, a fehér allergiára utalhat egy méregtelenítés céljából készült lábfürdő vízében. Megállapítható-e egyetlen kémiai reagens alapján a betegség fajtája? Talpon át távozhatnak-e a szervezet salakanyagai? Nem átveréssel van-e dolgunk? Kamugyanúnkat a gyakorlatban igazoltuk.

Csapvíz elektrolízise láb nélkül
Sejtmegújító hatása van, fiatalít, fokozza az oxigén termelődést, használatával a talpon át, a bőrön keresztül távoznak a salakanyagok,  a „lábvíz” színéből megállapítható milyen betegségben szenvedünk – ilyen és ehhez hasonló hívószavakkal veszik rá a kezelésre hiszékeny  kuncsaftjaikat egyes kozmetikusok és természetgyógyászok. Akinek felkeltik az érdeklődését, azt arról sem nehéz meggyőzni, hogy jobban jár a tíz alkalomra szóló bérlettel, mintha alkalmanként fizetne 2000-2500 forintot. A jótékony hatás már az első alkalom után érződik, amit a szakmabéliek empirikus úton szerzett tapasztalatai bizonyítanak – állítják a szolgáltatók.

„Ha sárgászöld színű a távozó salakanyag, akkor veseproblémával küzd a páciens. A feketefoltos elszíneződés nehézfémekre vagy túl sok gyümölcsre, a fehér hab allergiára vagy a nyirokrendszer méreganyagaira utal” – nyilatkozta másfél évvel ezelőtt a Vasárnap Reggelnek Sárközi Gyöngyi, a Monavita szalon kozmetikusa, aki hetente többször saját maga is használja ezt a berendezést. Mi is szerettük volna megtudni tőle, milyen betegségben szenvedhetünk, azonban lapzártánkig nem sikerült időpontot egyeztetnünk az elfoglalt szakemberrel.

Beértük egy másik interneten hirdető vállalkozóval, aki fittséget, testi-lelki megtisztulást, toxikus anyagok miatti fájdalmak, egyéb tünetek csökkentését ígéri a kezelésekért cserébe. „Van bármilyen mágneses tárgy, mobiltelefon, ami zavarhatja a gép működését?” – érdeklődik vállalkozónk XIII. kerületi garzonjában a hvg.hu rangrejtve tudakozódó riporterétől. „A rendszer elektromágneses elv alapján működik: ha az elektromágneses mezők kiegyensúlyozottak, szervezetünk a természetes funkcióit hatékonyabban tudják ösztönözni. Ezért a gép, a szervezet bioenergetikai mezőit egyensúlyozza ki, amely serkenti a méregtelenítési folyamatot” – magyarázza a szakember néhány perccel később, miért kell elrejteni a mobiltelefont, amíg lábunk a vízzel teli lavorban van, közepén egy földeletlen elektródával.

Miközben éppen a végzetes áramütés rémét próbáljuk magunktól elhessegetni, a szakember csuklónkra szorít  egy gumikarkötőt, ami állítólag arra szolgál, hogy az asztalon található gép érzékelje a rezgéseinket. Ötpercenként csipog egyet, így jelezve, mikor talál pozitív, illetve negatív töltésű iont szervezetünkben. Pozitív töltésűek például a méreganyagok, amelyeket negatív töltésű ionokkal lehet semlegesíteni, ebben az állapotban ugyanis jobban oldódnak és könnyebben távoznak a szervezetből – fordítja le a "laikusok nyelvére" a gumikarkötőből lett csipogás önmagán túlmutató jelentőségét.

Feltételezésünket, hogy egy ilyen összetett feladatra képes eszköz bizonyára orvosi műszer, határozott cáfolat következik: ez nem gyógyászati segédeszköz, hanem wellnessgép, ami kizárólag csapvízzel és konyhasóval működik. „Nehogy megpróbáljon desztilált vizet tölteni bele, mert az nem vezeti az áramot” – így a figyelemfelhívás. „S mielőtt még megkérdezné – tette hozzá sietve - a víz színéből az égadta világon semmilyen betegségre nem lehet következtetni”. Megdöbbenésünket már leplezni sem tudjuk. Nincs két és félmillió forint arra, hogy analizáltassa a vizet egy laboratóriumban, azért - indokolja emberünk.

Csalódottságunkat látva biztosított arról, nem fogunk elégedetlenül távozni, mivel a víz színe azért így-vagy úgy, de mindenképp árulkodó. Pár perccel azután, hogy kiparancsolta lábunkat a lavorból, a víz pedig leülepedett – ami szintén elengedhetetlennek bizonyult a diagnózis felállításához – elkezdte sorolni milyen méreganyagok és  a szervezet mely részéből távoztak a vízbe, a bőrön keresztül.

Látja, s közben mutatta az ujjával is: a fekete, ami a víz alján leülepedett, az nehézfémre utal. Ez utalhat az általunk naponta belélegzett töméntelen kipufogógázra. Kicsit feljebb a barna, ami alig látszik a feketétől, az nagy valószínűséggel a májunkból távozott. Hogy pontosan mi is távozott, arra ugyan szakértőnk nem tudott felelni, de egy-két perces hatásszünet után a zöld színnel folytatta, ami szerinte egy elég gyakori problémát, a rossz emésztést jelzi. Frappáns magyarázattal szolgált arra is, miért pont ezek a színek utalnak ezekre a méreganyagokra: „egy svájci mérnök, Richards, a vezetéknevére most nem emlékszem, felállított egy egész színskálát a több ezer kísérlet alapján, amit a készülék hatékonyságának igazolására végzett.”

A kezelés végén pedig egy káprázatos számítási feladattal próbált kolléganőnk „jobbik eszére” hatni, vagyis bebizonyítani, miért érné meg jobban megvásárolni  a méregtelenítő készüléket potom 87 ezer forintért, ahelyett, hogy bérletet váltana.

Amennyiben  csupán az árát nézzük valóban nem drága a piacon kapható hasonló teljesítményű készülékekhez képest, amelyek közül némelyik akár félmillió forintba kerül. A különbség azonban állítólag "jelentős" az olcsóbb és a drága gép között, már ami a "hatékonyságukat" illeti.

Masinája és vize válogatja (Oldaltörés)

Méregtelenítés desztillált vízzel
„Egyáltalán nem mindegy, hogy orvos végzi-e a méregtelenítést orvosi műszerrel, vagy laikus csinálja ugyanazt egy háztartási géppel, aminek méregtelenítő hatást tulajdonít” - hívja fel a figyelmet dr. László Mária belgyógyász, aki szlovén gyártmányú orvosi műszerét már két éve rendszeresen alkalmazza méregtelenítő eszközként. Szerinte egyáltalán nem véletlen, hogy a hatályos természetgyógyászati rendelet is előírja, hogy a méregtelenítés olyan természetgyógyászati terápiás módszer, amelyet  kizárólag orvos végezhet.

A Situla Adetox 3500 Medical-t a szegedi balneológiai konferencián mutatta be 2005-ben a szlovén gyártó Situla Nova. Az orvosnő ezután vette meg a készüléket, és sötét látóterű mikroszkópos élővércsepp-analízissel, vércukorszint-méréssel meg a víz vegyi analízisével követi a kezelés eredményességét. Több - Aqua Detox vagy SPA név alatt futó – készülék leírásában szerepel, hogy a kezelés hatására a bőrön keresztül távoznak a vérrögök, paraziták, élesztő, gombák vagy nehézfémszemcsék. Ez a belgyógyász szerint azonban a vásárló megtévesztése.

Féléve sincs, hogy a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa fogyasztók megtévesztése miatt 10 millió forintra bírságolt egy pécsi céget. A Manufaktúra Bt. úgy hirdette SPA méregtelenítő rendszerét, hogy az bizonyítottan sejtmegújító, fiatalító hatású, fokozza az oxigén termelődést, a legjobb antioxidáns,  és közben nem tudta papírokkal igazolni a készüléknek tulajdonított jótékony hatásokat. Ezzel a cég a gyógyhatás hamis látszatát keltette – áll a GVH határozatában. Márciusban az OTI felfüggesztette a termékek forgalmazását, és arra utasította a vállalkozást, hogy szeptember 20-áig prezentálja az előírt megfelelőség-értékelési eljárást és a műszaki dossziét. A Manufaktúra Bt. időközben azonban beszüntette a masina gyártását és forgalmazását.

Mint a hvg.hu Köves György ügyvezetőtől megtudta, a Manufaktúra fellebbezett a határozat ellen, kérte a verenyfelügyeleti eljárás megszüntetését, illetve a bírság kiszabásának mellőzését. A bt.  várhatóan év végére megszerzi a szükséges papírokat a méregtelenítő készülék orvosi műszerré nyilvánításához – tette hozzá Köves. Az engedélyeztetési folyamat, mint mondta, nem Magyarországon zajlik, mert szerinte a hivatalok túlbürokratizáltak, egyedül az engedélyekről szóló papírok számítanak, észérvekkel  pedig senki nem győzhető meg itthon. „Hiába csatoltuk az orvostechnikai eszközök minősítéssel rendelkező a szlovén Aqua Detox (azóta már Situla Detox) és a SPA méregtelenítő készülék fizikai és elektronikai működésének összehasonlításáról szóló villamosmérnöki szakvéleményt, amely szerint a két összehasonlított készülék működési elve és műszaki paraméterei megegyeznek, és csak a gépek külleme tér el egymástól. Hiába bizonyítottuk gyakorlatilag, hogy a gép valamennyi olyan gyógyhatással rendelkezik, mint az Aqua-Detox" – állítja Köves.

Az orvosi műszerrel végzett méregtelenítési folyamat László doktornő tolmácsolásában a következő: „az eszköz közepére helyezett elektróda felszínén lezajlik a víz elektrolízise, vagyis a keletkező hidrogén és oxigén ionok reakcióba lépnek a vízben levő vegyi anyagokkal. A keletkezett végtermékek pedig elszínezik a vizet. Ha desztillált víz elektrolízise megtörténik, a víz színe olyan lesz, mint a fehér bor, mivel csak azt a kevés vegyi anyagot tartalmazza ami a hozzáadott sóban volt. Ha ezután megtörténik a kezelés, akkor az elszíneződés kizárólag azoktól az anyagoktól származik, amelyek a bőrön keresztül távoztak el a szervezetből. Nem ugyanez a helyzet csapvíz használatakor, mivel annak elektrolízisekor a vízben oldott vegyi anyagok mennyiségétől és milyenségétől függ az elszíneződés. Minél több vegyszert tartalmaz, annál sűrűbb lesz az oldat. Ez nagyban befolyásolja a látványt.

A víz színe alapján nem lehet következtetni a vegyi összetételére, és az esetleges kóros állapotra sem. Több  készülék leírásában azonban csak a csapvizet javasolják kezelésre, a desztilláltat nem, ennek az az oka, hogy a csapvízzel végzett processzus látványa hatásosabb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

A 25 legnépszerűbb internetes átverés

A klasszikus kacsa internetes változatai a szívszaggató történetekkel pénzért kilincselő, kismacskák befőttesüvegben tárolása ellen tiltakozó, "vírusfertőzésre" figyelmeztető e-mailek, ügyes kezű fotómanipulátorok által világhírűvé tett felvételek, földönkívüliek boncolását taglaló, "jól értesült" történetek. Összeállításunkban bemutatjuk a 25 legismertebb nemzetközi, valamint néhány népszerűbb magyar hoaxot.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumok?

Csak keveseknek nincs gondjuk a bőrükkel. A többség akár ronthatja is a helyzetet, ha nem megfelelő kozmetikumot használ. Vajon egyéni hajlamtól vagy a termékek összetevőitől függ, hogy ártalmas-e egy arckrém, testápoló vagy parfüm? A bőrgyógyászt, a kozmetikust és az allergológust kérdeztük.

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben