szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Bár az egy esztendővel korábbi minimális nyereségből 1,4 milliárd dolláros...

Bár az egy esztendővel korábbi minimális nyereségből 1,4 milliárd dolláros veszteségbe fordult a Ford eredménye 2009 első negyedévében az amerikai autógyártó – amely a detroiti nagyok közül egyedüliként nem kért állami segítséget – így is túlteljesítette a várakozásokat. A szakértők szerint fontosabb eredményszám, a speciális tételek nélküli adózott profit 1,8 milliárdos hiányt mutatott a tavalyi 477 milliós nyereségből, a CNN elemzői azonban ennél nagyjából 60 százalékkal magasabb, 3 milliárdos veszteséget vártak. A cég forgalma 37 százalékkal 24,2 milliárd dollárra esett, ami szintén jobb a korábban jelzett számoknál, elemzők ugyanis – az amerikai autópiac 43 százalékos zsugorodásából kiindulva – 40 százalék fölötti visszaesést, 22 milliárdos forgalmat vártak. 

Mihez képest?

A számok annak fényében különösen jók, hogy a Ford már az elmúlt években is komoly gondokkal küzdött, s a gazdasági válság miatti keresletcsökkenés csak tetézte gondjait. A társaság 2006 és 2008 között összesen 30 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el, sőt ha csak a főtevékenységet, az autógyártást nézzük, akkor az előző szűk három év hiánya már a 40 milliárdot is meghaladja. Ehhez képest a mostani 1,8 milliárdos mínusz – a gazdasági környezet is figyelembe véve – biztatónak tűnhet.

Ezt erősítették meg a Ford vezetésnek nyilatkozatai is, amelyben jelezték – tarthatónak tűnik a korábban kijelölt eredményterv. A híreket a befektetők i lelkesen fogadták: a Ford részvények a piacnyitás előtti kereskedésben 25 százalékot emelkedtek.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!