szerző:
ecoline.hu

A tulajdonos Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) döntése alapján 2009.

A tulajdonos Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) döntése alapján 2009. május 1-től a Viasat3 az ORTT nyilvántartásából való törlését kezdeményezte. A csatorna műsorszolgáltatója a jövőben az egyesült királyságbeli OFCOM regisztrációja alapján a Viasat Broadcasting UK lesz.

A döntés háttere

A döntést a társaság költségtakarékossági és szervezeti szempontokkal indokolta. A Viasat History, a Viasat Explorer és TV6 adása eddig is az Egyesült Királyságból, az OFCOM engedélye alapján érkezett Magyarországra, a svéd MTG pedig jelenleg más európai műsorszolgáltatásának angliai központosítását is vizsgálja.

Az érem másik oldala az ORTT és a Viasat közötti, az utóbbi időben korántsem felhőtlen viszony. A múlt századi viszonyokat kodifikáló (a média világának változását figyelembe véve tehát kőkorszakinak tekinthető) médiatörvény alapján tevékenykedő Testület mindent megpróbált, hogy a Viasat3-at országos csatornává minősítse, a Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly október 15-én kelt határozatában új eljárásra utasította. Ezt a Viasat3 már nem várja meg…

A Viasat Hungária Zrt. közleménye hangsúlyozza, hogy a változásból sem a nézők, sem pedig a kereskedelmi partnerek nem fognak semmit érzékelni. A társaság által eddig fizetett műsorszolgáltatási díjról persze az ORTT-nek le kell mondania.

Nem a Viasat3 az egyetlen, amely nem kér a magyar felügyeletből

A Viasat3 a lépéssel egy komoly táborhoz csatlakozott. A Magyarországon fogható, magyar nyelvű csatornák műsorának jelentős hányada ugyanis külföldről érkezik. A magyar médiaipar egyik – ha nem a – legnagyobb befolyású szereplője, a Belgiumban élő és a Magyar RTL-ben 2008 tavasza óta 31 százalékos tulajdoni hányaddal bíró Rákosi Tamás érdekeltsége, az IKO-csoport például valamennyi csatornájának –  Film+, Cool TV, Sportklub, Sportklub+, DoQ, The Fishing & Hunting Channel, Reflektor TV, Film+2, Poén TV, Sorozat+  - műsorát Romániából sugározza. A magyarázat egyszerű: Romániában nem kell műsorszolgáltatási díjat fizetni, és olcsóbb a műsorok fellövése is.

A HBO 1 és 2, valamint a Minimax Csehországban, a Zone Reality, a Zone Club és a Romantika az Egyesült Királyságban van bejegyezve.

Kiemelkedő eredmények az első negyedévben

A Viasat3 az első negyedévben (svéd koronában számolva) éves összevetésben hat százalékkal növelte bevételét. A 18-49 éves nézők körében a Viasat3 kereskedelmi közönségaránya 6,6 százalékról 7,9 százalékra nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a TV6 kereskedelmi közönségaránya a tavaly első negyedéves indulás óta 0,7 százalékra (a fő célcsoportnak számító 18-39-es férfi nézők körében 1,1 százalékra) emelkedett.

"Büszkék vagyunk rá, hogy a jelenlegi csökkenő hirdetési piacon ilyen remek eredményt tudtunk felmutatni az első negyedévben” – értékelte az eredményeket Kocsis Attila, a Viasat Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A társaság abszolút számokat – az anyacég új kommunikációs politikájának megfelelően – nem közölt; a korábbi jelentésekből azonban tudható: 2008. első negyedévében 42 millió svéd koronás (akkori árfolyamon kb. 1,16 milliárd forint) bevételt ért el.

Az MTG sem panaszkodhatott: igaz ugyan, hogy az első negyedéves adózott eredménye az egy évvel korábbi 387 millió koronáról 145 millió koronára csökkent, de ez is jelentősen meghaladta a borúlátóbb elemzői prognózist. A gyorsjelentés közzététele után az MTG részvényárfolyama október óta nem látott mértékben, 198 százalékkal emelkedett.

Az MTG konszolidált árbevétele 9,7 százalékkal, 3,34 milliárd koronára emelkedett.

RTL Klub, TV2: csökkenő bevétel

A vezető magyarországi kereskedelmi csatornák első negyedéve nem volt ilyen rózsás. Az RTL Klub az első negyedévet az egy évvel korábbitól 16 százalékkal elmaradó kereskedelmi bevétellel zárta. A január-márciusi bevétel az Ecoline információi szerint nagyjából egymilliárd forinttal marad el a 2008. első negyedévitől.

A bázis elég magas: 2008-ban a társaság fennállásának legeredményesebb évét zárta: 35, 614 milliárd forintos árbevételt ért el, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az EBIT 6,524 milliárd forint lett 2008-ban, ez éves szinten 16 százalékos növekedést jelent.

A TV2 bevétele az első negyedévben – az Ecoline szakmai körökből származó információi szerint – kilenc százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az eredmény mindazonáltal összhangban van a társaság pénzügyi tervével.

Tavaly a TV2 is története legjobb évét zárta; árbevétele 26,527 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 26,197 milliárd forintról. A profitadatokról Várdy Zoltán vezérigazgató – a tulajdonos ProSiebenSat.1 kommunikációs stratégiájának megfelelően – nem nyilatkozott, csupán annyit közölt: a TV2-t továbbra is a „magas szintű” nyereségesség jellemzi.

A Zone Europe végleg eltűnik

A túlnyomórészt kortárs európai filmeket tartalmazó, eredetileg lengyel piacra készült Zone Europa csatorna május 1-től bővített helyi tartalommal folytatja sugárzását Lengyelországban, miközben magyarországi adása megszűnik.

A döntést az UPC érdekeltségi körébe tartozó Chello Central Europe azzal indokolta, hogy Magyarországon a Filmmúzeumra kívánja összpontosítani erőforrásait. (Megjegyezve, hogy a Zone Europa csatorna Lengyelországban továbbra is sugároz magyar filmeket.)

A Chello Central Europe Műsorszolgáltató Zrt. magyarországi portfóliója így 9 tagú lesz: deko, Filmmúzeum, Minimax, Spektrum, SPORT1 és SPORT2, TV Paprika, Zone Romantica, Zone Club.

Ecoline

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat