szerző:
ecoline.hu

A járműiparban tapasztalható globális válság hatása tükröződik a...

A járműiparban tapasztalható globális válság hatása tükröződik a győri Rába első negyedéves eredményein is. Az iparági trendekbe illeszkedően a társaság árbevétele 43 százalékkal csökkent. 

Az év legnehezebb feladatát az extrém módon váltakozó devizaárfolyamok kezelése és a fedezeti ügyletek menedzselése jelenti. Ez utóbbi hatásai részben a működési profit növekedése, részben a Rába rendelkezésére álló eszközök: a működő tőke csökkentése, az alacsonyabb beruházási szint, illetve a pozíciók – megfelelő árfolyamszinteken való – lezárása révén megfelelően kezelhetőek.

Minden piac zsugorodott

Az esztendő első negyedére a Rába valamennyi célpiaca meghatározó mértékben zsugorodott: miközben az USA tehergépjármű-piacán az eladások tavaly év elejéhez képest több mint harmadával estek vissza, az európai nehézgépjármű-piac 45 százaléknyit csökkent az előző évhez képest. Hasonló tendenciákat lehetett érzékelni a személygépkocsi-alkatrészek piacán is. Egyedül a mezőgazdasági futóművek területén esett vissza kevésbé a korábbi időszakokra jellemző aktivitás. A FÁK országainak buszpiaca ugyanakkor a trolibuszgyártás kivételével szinte leállt ebben az időszakban.

A kereslet visszaesésének hatását tovább rontották a megszaladó energiaárak, amelyek közel 29 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Valamelyest csökkentette ugyanakkor a költségeket az alapanyagárak 15 százalékos esése, és az értékesítési bevételekre jótékonyan hatott a 30 százalékkal magasabb dollár- és a 14 százalékkal erősödő euróárfolyam is.

Üzletági teljesítmények

A futómű üzletág az amerikai piacról 57, Európából 42, míg Kelet-Európából 75 százalékkal kevesebb árbevételre tett szert, mint tavaly ilyenkor, ennek ellenére üzemi eredménye a 2008-as 272 millió forintról 393 millió forintra nőtt. 

Az alkatrész üzlet főleg exportpiacain szenvedett el jelentős, euróban közel 60 százalékos visszaesést, a hazai eladások 27 százalékkal mérséklődtek. Ennek hatására üzemi eredménye 129 millió forint lett szemben a tavalyi 231 millióvsl. 

A 103 millió forintos üzemi eredményt elérő jármű üzletág a honvédséggel kötött hosszú távú beszállítói megállapodás miatt kevésbé van kitéve a válság negatív hatásainak, az értékesítés 60 százalékos visszaesése ezen a területen a szállítások ütemezése miatt fellépő időszakos eltérés következménye.

Forintos gondok

A devizaárfolyamok extrém alakulásának következtében a Rába pénzügyi oldalon több mint 2,5 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. Ennek főbb összetevői az 1,5 milliárd forintot kitevő árfolyamveszteség, illetve az árfolyamok időszakos kilengése ellen védő fedezeti ügyleteken – a forint „elemi mértékű” gyengülése miatt – elszenvedett 876 millió forintos veszteség voltak. Mind-ezek hatására a Rába nettó eredménye a tavalyi 363 milliós többletből 2,1 milliárdos veszteségbe fordult.

A Rába a drasztikusan megváltozott külső körülmények között is stabilan megőrizte működési profitabilitását, ami lehetőséget teremt arra, hogy az iparági környezet normalizálódásával növelni tudjuk piaci részesedésünket – értékelte az eredményeket Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Ecoline

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!