szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásoknál sokkal jobb második negyedévről számolt be a svéd...

A várakozásoknál sokkal jobb második negyedévről számolt be a svéd Electrolux fehérárugyártó. A társaság az alacsony nyersanyagáraknak és az egy esztendővel korábbinál drágábban értékesített késztermékeknek köszönhetően jelentősen növelte nyereségét, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy legtöbb piacán még mindig alacsony a kereslet.

Várakozások fölött

A vállalat árbevétele annak ellenére nőtt, hogy a teljes forgalom háromnegyedét adó Európában, illetve Észak-Amerikában tovább esett az értékesítés. A vállalat amerikai leánya zsinórban a 12. negyedévben számolt be csökkenő forgalomról, míg az öreg kontinensen ez volt a hatodik olyan három hónap, amikor az árbevétel eséséről adtak számot. Abban, hogy a legnagyobb piacok gyengélkedése mellett is 7,4 százalékkal 27,5 milliárd koronára emelkedett a forgalom a svéd deviza gyengélkedése játszotta a fő szerepet: a helyi fizetőeszköz jelentősen veszített értékéből az elmúlt hónapokban mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest.

Számottevően nőtt a társaság nyeresége is. Az adózott profit 658 millió korona volt szemben az egy évvel ezelőtt 99 millióval, igaz 2008 második negyedévében egyszeri, átszervezési költségek is csökkentették a profitot.

Az eredmények az elemzői várakozásokat is messze meghaladták. A Wall Street Journal szerint a szakértők 320 milliós adózott nyereséget, és 27,25 milliárdos bevételt vártak.

Nagy a bizonytalanság

Bár az Electrolux által közölt számok igen impozánsak, Hans Straaberg vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy még mindig igen nagy a bizonytalanság a piacokon, így hosszútávú következtetéseket a vártnál erősebb második negyedévből egyelőre nem érdemes levonni. A cég első embere ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Észak-Amerikában már vannak kedvező jelek, ott minden bizonnyal túl van a mélypontján a piac.

Hiába a vezérigazgató nyugtató szavai, a befektetők túláradó örömmel fogadták az Electrolux számokat. A fehérárugyártó papírjai jó 10 százalékot erősödtek a stockholmi kereskedésben, miközben a börze legfontosabb mutatója, a OMXS-30 0,3 százalékkal 2007 októbere óta nem látott magasságba emelkedett.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!