szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az Első Nógrádi Erőmű ZRt. (ENE ZRt.

Az Első Nógrádi Erőmű ZRt. (ENE ZRt.) a nógrádi szénvagyonra és a régió bányászhagyományaira alapozva megkezdte egy szén és biomassza tüzelésére alkalmas villamos erőmű építésének előkészítését. A 49,9 MWe teljesítményű létesítmény mintegy 120 ezer háztartás éves villamosenergia igényét tudja majd kielégíteni. A Mátraterenye külterületére tervezett erőmű kétszáz embernek adhat munkát.

Több tízmilliárdos beruházás

Az Ecoline kérdésére a vállalatnál elmondták: a projekt jelenleg az engedélyezési eljárás előkészítésénél tart, s ebben a fázisban a beruházás pontos értékét még nem lehet megmondani, sok minden függ ugyanis a technológiai kérdésektől. Azt ugyanakkor már most tudni lehet, hogy a teljes projekt 30-40 milliárd forintból valósulhat meg.

A projekt létjogosultságát indokolja, hogy a következő tizenöt évben elsősorban a meglévő erőművek kiöregedése miatt a hazai áramkapacitás mintegy fele ki fog esni. Éppen ezért a mátraterenyei képviselő-testület 2009. szeptember 6-ra helyi, ügydöntő népszavazást írt ki az erőmű megépítésével kapcsolatban. 

Környezetvédelmi elvek

A tervek szerint a létesítmény 80 százalékban barnaszénnel, 20 százalékban biomasszával üzemel majd, így már 2013-tól meg fog felelni az EU 20-20-20 irányelvének, azaz 20 százalékban megújuló energiát használ ezzel is csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az előzetes számítások szerint a létesítmény kibocsátási értékei messze alatta maradnak mind a környezeti, mind az egészségügyi határértékeknek.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!