szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az előző évinél gyengébb, de várakozásoknál jobb második...

Az előző évinél gyengébb, de várakozásoknál jobb második negyedéves számokat tett közzé a svájci Novartis gyógyszergyártó. A hazánkban is aktív svájci társaság javította 2009-es eredményprognózisát is.

A dollár az oka

Az egy esztendővel korábbinál 10 százalékkal alacsonyabb, 2,04 százalékos adózott eredményt ért el 2009 második negyedévében a Novartis. A gyógyszergyártó indoklása szerint a profit csökkenésében a legnagyobb szerepet a dollár erősödése játszotta, a cég ugyanis dollárban készíti el gyorsjelentését bevételeinek jelentős hányada ugyanakkor euróban és svájci frankban jelentkezik. Az erős zöldhasú mellett az eredményt csökkentette egy egyszeri pénzügyi kiadás is, amely a második negyedéves kötvénykibocsátáshoz kapcsolódott.

Dollárban 2 százalékkal elmaradt a társaság árbevétele is a tavalyitól: 2008 hasonló időszakában közel 10,8 milliárd dollár volt a forgalom, most csak 10,55. A cég ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy helyi devizában már 3 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Az eredmény és az árbevétel is meghaladta a várakozásokat. A Dow Jones Newswires elemzői 1,98 milliárdos nettó profitot, s 10,36 milliárdos árbevételt prognosztizáltak.

Javított előrejelzés

A vártnál jobb eredmények a cég közlése szerint a gyógyszer üzletág jó teljesítményének köszönhető. A Novartis a második negyedéves számok közzétételével párhuzamosan javította ennek a divíziónak a teljes üzleti évre vonatkozó előrejelzését is. Míg korábban azt jósolták, hogy 4-6 százalékos lehet az árbevétel-növekedés, most úgy látják, hogy közel lehet a 10 százalékhoz a többlet.

A befektetők lelkesen fogadták az eredményeket. A Novartis papírjai, amelyek az év eleje óta 17 százalékot süllyedtek ma a kereskedés kezdetét követően 2,4 százalékos pluszban álltak.

Magyarországon stagnálást vártak

A Novartis hazánkban is aktív, a társaság részesedése alapján a második legnagyobb szereplő a magyar piacon. Az itthoni Novartis csoport árbevétele 2008-ban 44,4 milliárd forintot tett ki, ez 5,22 százalékos növekedést jelent a 2007-eshez képest, s ezzel a egyébként majd 8,5 százalékot hasított ki magának a piacból a társaság.

Szolyák Tamás ügyvezető igazgató korábban az Ecoline-nak jelezte: a 2009-es minden bizonnyal nehéz év lesz számukra is, elég nagy a bizonytalanság. Januárban a cégnél úgy látták, hogy nem várható számottevő növekedés az idén, a forgalom nagyjából a tavalyi szint környékén alakulhat.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!