szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az elemzői várakozásokat meghaladta, de a befektetőkétől úgy fest elmaradt a világ...

Az elemzői várakozásokat meghaladta, de a befektetőkétől úgy fest elmaradt a világ a legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető google második negyedéves gyorsjelentése. Az amerikai társaság növekvő árbevételről, és nyereségről számolt be, azonban a telhetetlen invesztorok a hét eleji Intel számokon felbuzdulva ennél is többet vártak.

Megugró nyereség, növekvő forgalom

A Google forgalma 3 százalékkal 5,52 milliárd dollárra emelkedett, ami 30 millióval több a Reuters elemzői konszenzusánál. A forgalom növekedése azért is jó hír, mert ezzel a cég minden bizonnyal tovább növelte piaci részesedését, hiszen a legnagyobb versenytársak – a Yahoo!, a Time Warner, és az AOL – egyaránt csökkenő bevételekről számoltak be az elmúlt negyedévekben. 

A Google-nél jelezték, hogy a klikkenkénti díj (az az összeg, amit a hirdetők egy kattintásért fizetnek) még mindig nyolcadával elmaradt az egy esztendővel korábbitól, de már 5 százalékkal magasabb volt az előző negyedévben mértnél.

Ennek megfelelően emelkedett a vállalat nyeresége is. A cég 1,48 milliárd dolláros adózott profitit realizált a második negyedévben, majd 20 százalékkal magasabbat, mint az előző esztendő hasonló időszakában.

Telhetetlen befektetők

Bár a számok a Reuters konszenzusánál kedvezőbbek voltak, a befektetők ennél is többet vártak a Google-tól, főleg annak tudatában, hogy az Intel a hét elején igen kedvező számokat tett közzé. Éppen ezért az Intel-jelentés óta 5 százalékot dráguló Google-papírok a gyorsjelentés után esni kezdtek, s mintegy 4 százalékot gyengültek. 

A vállalat részvényei ugyanakkor így is felülteljesítőnek számítanak: az elmúlt három hónapban 9 százalékkal drágultak, miközben a DIJA mindössze 3 százalékot kapaszkodott.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!