szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be az egyik nagy év...

A várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be az egyik nagy év elején bejelentett gyógyszeripari házasság mindkét főszereplője, igaz a mind a Merck, mind a Schering-Plough forgalma csökkent.

Kevesebbet keresett a vőlegény

Bár 12 százalékkal 1,59 milliárd dollárra csökkent az egy esztendővel korábbihoz képest a világ egyik vezető gyógyszergyártójának számító Merck második negyedéves profitja, a nyereség így is majd 10 százalékkal magasabb volt a Bloomberg elemzői konszenzusánál. 

A társaság – amely alig fél éve jelentette be, hogy megveszi hazai konkurensét, a Schering-Plough-t - ugyanakkor csökkenő árbevételről számolt be. A cég indoklása szerint a két százalékos elmaradást a koleszterincsökkentők iránti kereslet esése, valamint a Gardasil nevű rák elleni készítmény vártnál kisebb forgalma eredményezte. Az árbevétel egyébként 5,9 dollár volt az előző három hónapban.

Richard T. Clark vezérigazgató elmondta: a vállalat komoly költségcsökkentő programba kezdett, amelynek keretében 7000 alkalmazottját elküldi. Az eredményeket egyébként a piac optimistán várta: a Merck papírok tegnap egy százalékkal drágultak a New-Yorki kereskedésben.

A menyasszony hozománya

A várakozásoknál jobb eredményeket közölt a Schering-Plough is, amely 45 százalékkal növelte nyereségét az egy esztendővel korábbihoz képest, s ez egy hajszálnyival magasabb annál, mint amit az elemzők reméltek. A vállalat adózott eredménye 671 dollár volt, miközben forgalma 5,6 százalékkal 4,65 milliárd dollárra süllyedt 2009 második negyedévében.

A forgalom csökkenését egyébként a dollár erősödése eredményezte. A Schering-Plough árbevételének ugyanis nagyjából 70 százaléka az Egyesült Államok határain túlról származik, így zöldhasú erősödése eredményeként a dollárban kimutatott árbevétel alacsonyabb lett.

Év eleji eljegyzés

Az év elején három nagy, összesen majd 150 milliárd dollár értékű megaakvizíciót jelentettek be a gyógyszeriparban, s ezek közül a Merck-Schering-Plough ügylet a második legnagyobb volt. A Merck 41,2 milliárd dollárért vásárolja fel hazai és nemzetközi riválisát.

A Schering-Plough részvényesei 23,61 dollárt kapnak részvényenként, ami 34 százalékos prémiumot jelent a papírok előző heti záróárához és 44 százalékot az 30 napos átlagos tőzsdei értékhez képest. A Merck a vételárat készpénzben és részvényekben egyenlíti ki: minden Schering-Plough papír 0,5767 darab részvényt ér az új cégben, amit darabonként 10,5 dollár készpénzzel fejelnek meg. Az amerikai gyártó saját tartalékából fizet 9,8 milliárd dollárt, a fennmaradó 8,5 milliárdot a JPMorgan Chase finanszírozza.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!