szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Komoly visszaesést tapasztalt a román piacon a legnagyobb árbevételű magyar...

Komoly visszaesést tapasztalt a román piacon a legnagyobb árbevételű magyar vállalat, a Mol. A társaság helyi leányának elnöke Szalay Zsolt a Ziarul Financiar román gazdasági napilapnak elmondta: a vállalati szektor esetében 10 százalékos visszaesést tapasztaltak az üzemanyag-keresletben, s bár a lakossági fogyasztás kisebb mértékben csökkent, így is jelentősen szűkült a piac.

Újragondolt üzleti modell

A negyedik legnagyobb helyi töltőállomás-hálózattal rendelkező Mol - amely tavaly 590 millió eurós árbevételt realizált Romániában – az új körülményekre való tekintettel újragondolta üzleti modelljét, s komoly költségcsökkentésbe kezdett az elmúlt hónapokban – közölte az elnök. A vállalat kútjai, és irodahelységei bérleti díját is újratárgyalja a tulajdonosokkal, emellett csökkentették energiafogyasztásukat, s kevesebbet költöttek reklámra, és utazásra is.

Elbocsátásokat, és bércsökkentést ugyanakkor nem tervez a vállalat Romániában, sőt a fizetéseket még emelték az első félévben. Szalay Zsolt elmondta: a beruházások visszafogása sem merült fel egyelőre, ugyanakkor utóbbiak a második félévben nagyban függhetnek a piaci viszonyok alakulásától. Az esztendő első hat hónapjában egyébként a Mol 4,5 millió eurós beruházással 3 új kutat nyitott keleti szomszédunknál, ahol így már 135 töltőállomást üzemeltetnek.

Javulhat a helyzet

A kilátásokról óvatosan nyilatkozott az elnök, mint mondta: nehéz jóslatokba bocsátkozni, számos dologtól függ ugyanis, hogy milyen második félévet zárhat a Mol Romániában. A társaság az elmúlt hetekben már tapasztalt némi növekedést a keresletben, ami egyrészt a szezonális hatásoknak köszönhető, másrészt az olajár süllyedésének. 

Tavaly a harmadik negyedévben még viszonylag drága volt az olaj (a feketearany ára július 14-én érte el csúcspontját 147 dolláron), így az akkori kereslet-visszaesés miatti alacsony bázis javíthat az első félév rossz eladási adatain.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Az MLSZ azt szeretné, hogy sok szurkoló nézze a foci-Eb-t a Puskás Arénában

Az MLSZ azt szeretné, hogy sok szurkoló nézze a foci-Eb-t a Puskás Arénában

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten