szerző:
ecoline.hu

A várakozásoktól némileg elmaradó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Magyar Telekom csütörtök hajnalban.

A várakozásoktól némileg elmaradó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Magyar Telekom csütörtök hajnalban. A társaság árbevétele, és adózott nyeresége is csökkent az időszakban, amit a társaság a kedvezőtlen gazdasági környezettel indokolt.

Csökkenő árak és válság

A távközlési csoport árbevétele a július és szeptember közötti három hónapban 4,2 százalékkal 160,1 milliárd forintra csökkent, miután a mobil és vezetékes bevételek válság miatti visszaesését nem tudta teljes egészben kompenzálni a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése és a Macedón leányvállalat, a forint gyengülésének köszönhetően megugró hozzájárulása sem. Az EBITDA mindeközben 2,4 százalékkal emelkedett, ugyanakkor, ha az egyszeri tételektől eltekintünk, akkor ez a sor is minimális (0,6 százalékos) visszaesést mutat – derül ki a hajnalban közzétett gyorsjelentésből. A vállalat adózott eredménye a harmadik negyedévben 22,8 milliárd forint volt. Ez nem csak a tavalyitól marad el bő 15 százalékkal, de kevesebb az elemzői várakozásnál is.

A lakossági szolgáltatások üzletágban mind a vezetékes, mind a mobil bevételek csökkentek, így nem csoda, hogy a forgalom 5,6 százalékkal 81 milliárd forintra mérséklődött. A visszaesés a vezetékes divízió esetén volt a nagyobb, itt 5,8 százalékos hanyatlást regisztráltak, miután az erősödő mobil helyettesítés és a különböző IP-alapú szolgáltatások irányába történő migráció az ügyfél lemorzsolódás növekedését, valamint a forgalom és az átlagos tarifaszint visszaesését okozta. Csökkentek a divízió internetes bevételei is: bár a szélessávú ügyfelek száma tovább nőtt, és elérte az 576 ezret, a forgalom azonban 7,5 százalékkal süllyedt, a csökkenő árak és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő váltás erősödésének következtében. A mobilbevételek a lakossági divízióban 5,3 százalékkal 48,2 milliárd forintra mérséklődtek, részben azért, mert a T-Mobile lakossági ügyfeleinek száma az előző év szeptember végi szinthez képest csökkent, igaz a gyorsjelentés felhívja arra is a figyelmet, hogy a társaság piaci részesedése ennek ellenére emelkedett.

A vállalati divízió bevétele is elmaradt az egy esztendővel korábbi szinttől: a 39 milliárd forintos forgalom 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ennél az üzletágnál a vállalatok válság miatti költségcsökkentései vezettek forgalom visszaeséséhez. A vezetékes bevételek bő nyolcadával, a mobilbevételek pedig 2,4 százalékkal csökkentek.

A kilenc havi számok

A teljes első kilenc hónapot tekintve a vállalat forgalma 4,4 százalékkal maradt el a 2008 hasonló időszakában realizálttól: míg tavaly január és szeptember között 502,8 milliárd forintra rúgott az árbevétel, ezúttal csak 480,6 milliárdra. Kiemelkedő mértékben csak a TV-s bevételek emelkedtek (ezek bő ötödével ugrottak meg a tavalyi szinthez képest). A társaság adózott eredménye bő 10 milliárd forinttal esett: tavaly 90,7 milliárdos profitot ért el az első kilenc hónapban a Magyar Telekom, míg az idén csak 80,4 milliárdot.

Mit mond a vezérigazgató?

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: A recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a társaságnak valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre.

Az elmúlt negyedévek során számos intézkedést hajtotta a cég végre azért, hogy enyhítse a kedvezőtlen működési környezet hatásait, s az intézkedések eredménye mára érezhetővé vált. Stratégiai célkitűzésükkel összhangban, hogy megerősítsék a Magyar Telekom, mint integrált szolgáltató pozícióját, szatellit TV és IPTV értékesítéseken keresztül növelték jelenlétüket a TV piacon, valamint megerősítették piacvezető pozícióikat a rendszerintegrációs és információtechnológiai szektorban.

A vezérigazgató hozzátette: A csoportszintű költséghatékonyság javításának köszönhetően ugyanakkor, a bevételcsökkenés ellenére közel változatlan maradt a működéshez kapcsolódó EBITDA a harmadik negyedévben 2008 azonos időszakához képest, míg az EBITDA ráta meghaladta a 44 százalékot. Jelezte: a vállalatnak további előrelépést ért el a létszámhatékonyság növelésében. Megállapodást kötöttek a szakszervezetekkel a 2010. évi anyavállalati bérfejlesztésről, létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Ennek következtében a Teljes Munkaerő Menedzsment költségek 2010-ben várhatóan 6,5 milliárd forinttal csökkennek a 2008. évi szinthez képest, ez pedig több mint 5 százalékos költségcsökkentést jelent két év alatt.

Christopher Mattheisen  a gyorsjelentésben megerősítette az egész évre vonatkozó prognózist is, amely szerint a vállalat bevétele 2 százalékkal eshet az idén. Hozzátette azonban, hogy megítélésük szerint a jelenlegi kedvezőtlen trendek, azaz a lakossági fogyasztás jelentős visszaesése és a vállalati költések nagymértékű visszafogása továbbra is negatív hatással lesznek a bevételekre, továbbá a forint erősödése is kedvezőtlen hatással lehet eredményeikre nemzetközi leányvállalataik hozzájárulásának csökkenésén keresztül. Ennek ellenére a Magyar Telekom vezetése változatlanul tartja azon előrejelzését, mely szerint a működéshez kapcsolódó EBITDA legfeljebb 5 százalékkal csökken, a beruházások pedig abszolút szinten nem változnak.

Ecoline

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Okosbörtönt tesztel Hongkong, és ez nagyon rossz hír a bűnözőknek

Okosbörtönt tesztel Hongkong, és ez nagyon rossz hír a bűnözőknek

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Fekete hó borítja Szibéria egyes részeit – videó

Fekete hó borítja Szibéria egyes részeit – videó

Titokzatos magáncég vette át az Oltóközpont feladatait

Titokzatos magáncég vette át az Oltóközpont feladatait