szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásoktól némileg elmaradó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Magyar Telekom csütörtök hajnalban.

A várakozásoktól némileg elmaradó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Magyar Telekom csütörtök hajnalban. A társaság árbevétele, és adózott nyeresége is csökkent az időszakban, amit a társaság a kedvezőtlen gazdasági környezettel indokolt.

Csökkenő árak és válság

A távközlési csoport árbevétele a július és szeptember közötti három hónapban 4,2 százalékkal 160,1 milliárd forintra csökkent, miután a mobil és vezetékes bevételek válság miatti visszaesését nem tudta teljes egészben kompenzálni a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése és a Macedón leányvállalat, a forint gyengülésének köszönhetően megugró hozzájárulása sem. Az EBITDA mindeközben 2,4 százalékkal emelkedett, ugyanakkor, ha az egyszeri tételektől eltekintünk, akkor ez a sor is minimális (0,6 százalékos) visszaesést mutat – derül ki a hajnalban közzétett gyorsjelentésből. A vállalat adózott eredménye a harmadik negyedévben 22,8 milliárd forint volt. Ez nem csak a tavalyitól marad el bő 15 százalékkal, de kevesebb az elemzői várakozásnál is.

A lakossági szolgáltatások üzletágban mind a vezetékes, mind a mobil bevételek csökkentek, így nem csoda, hogy a forgalom 5,6 százalékkal 81 milliárd forintra mérséklődött. A visszaesés a vezetékes divízió esetén volt a nagyobb, itt 5,8 százalékos hanyatlást regisztráltak, miután az erősödő mobil helyettesítés és a különböző IP-alapú szolgáltatások irányába történő migráció az ügyfél lemorzsolódás növekedését, valamint a forgalom és az átlagos tarifaszint visszaesését okozta. Csökkentek a divízió internetes bevételei is: bár a szélessávú ügyfelek száma tovább nőtt, és elérte az 576 ezret, a forgalom azonban 7,5 százalékkal süllyedt, a csökkenő árak és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő váltás erősödésének következtében. A mobilbevételek a lakossági divízióban 5,3 százalékkal 48,2 milliárd forintra mérséklődtek, részben azért, mert a T-Mobile lakossági ügyfeleinek száma az előző év szeptember végi szinthez képest csökkent, igaz a gyorsjelentés felhívja arra is a figyelmet, hogy a társaság piaci részesedése ennek ellenére emelkedett.

A vállalati divízió bevétele is elmaradt az egy esztendővel korábbi szinttől: a 39 milliárd forintos forgalom 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ennél az üzletágnál a vállalatok válság miatti költségcsökkentései vezettek forgalom visszaeséséhez. A vezetékes bevételek bő nyolcadával, a mobilbevételek pedig 2,4 százalékkal csökkentek.

A kilenc havi számok

A teljes első kilenc hónapot tekintve a vállalat forgalma 4,4 százalékkal maradt el a 2008 hasonló időszakában realizálttól: míg tavaly január és szeptember között 502,8 milliárd forintra rúgott az árbevétel, ezúttal csak 480,6 milliárdra. Kiemelkedő mértékben csak a TV-s bevételek emelkedtek (ezek bő ötödével ugrottak meg a tavalyi szinthez képest). A társaság adózott eredménye bő 10 milliárd forinttal esett: tavaly 90,7 milliárdos profitot ért el az első kilenc hónapban a Magyar Telekom, míg az idén csak 80,4 milliárdot.

Mit mond a vezérigazgató?

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: A recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a társaságnak valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre.

Az elmúlt negyedévek során számos intézkedést hajtotta a cég végre azért, hogy enyhítse a kedvezőtlen működési környezet hatásait, s az intézkedések eredménye mára érezhetővé vált. Stratégiai célkitűzésükkel összhangban, hogy megerősítsék a Magyar Telekom, mint integrált szolgáltató pozícióját, szatellit TV és IPTV értékesítéseken keresztül növelték jelenlétüket a TV piacon, valamint megerősítették piacvezető pozícióikat a rendszerintegrációs és információtechnológiai szektorban.

A vezérigazgató hozzátette: A csoportszintű költséghatékonyság javításának köszönhetően ugyanakkor, a bevételcsökkenés ellenére közel változatlan maradt a működéshez kapcsolódó EBITDA a harmadik negyedévben 2008 azonos időszakához képest, míg az EBITDA ráta meghaladta a 44 százalékot. Jelezte: a vállalatnak további előrelépést ért el a létszámhatékonyság növelésében. Megállapodást kötöttek a szakszervezetekkel a 2010. évi anyavállalati bérfejlesztésről, létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Ennek következtében a Teljes Munkaerő Menedzsment költségek 2010-ben várhatóan 6,5 milliárd forinttal csökkennek a 2008. évi szinthez képest, ez pedig több mint 5 százalékos költségcsökkentést jelent két év alatt.

Christopher Mattheisen  a gyorsjelentésben megerősítette az egész évre vonatkozó prognózist is, amely szerint a vállalat bevétele 2 százalékkal eshet az idén. Hozzátette azonban, hogy megítélésük szerint a jelenlegi kedvezőtlen trendek, azaz a lakossági fogyasztás jelentős visszaesése és a vállalati költések nagymértékű visszafogása továbbra is negatív hatással lesznek a bevételekre, továbbá a forint erősödése is kedvezőtlen hatással lehet eredményeikre nemzetközi leányvállalataik hozzájárulásának csökkenésén keresztül. Ennek ellenére a Magyar Telekom vezetése változatlanul tartja azon előrejelzését, mely szerint a működéshez kapcsolódó EBITDA legfeljebb 5 százalékkal csökken, a beruházások pedig abszolút szinten nem változnak.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya