szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat meghaladó utolsó negyedéves eredményekről számolt be pénteken a McDonald’s.

A várakozásokat meghaladó utolsó negyedéves eredményekről számolt be pénteken a McDonald’s. A világ legnagyobb gyorsétteremlánca 1,22 milliárd dolláros adózott nyereséget ért el az október és december közötti három hónapban, ami papíronként 1,11 dollár profitot jelent szemben az egy esztendővel korábbi 87 centtel, illetve az elemzők által várt 1,02 centtel. A nyereséget ugyanakkor a cég közlése szerint egy egyszeri tétel – egy latin-amerikai tranzakció - is javította, enélkül lényegében a piaci konszenzusnak megfelelő 1,03 dolláros részvényenkénti nyereséget ért volna el a cég.

Egész évben jól ment

A társaság az utolsó negyedévben is növelni tudta forgalmát, köszönhetően annak, hogy a gazdasági válságban többen választották a gyorséttermeket a drágább hagyományos versenytársaknál. A McDonald’s utolsó negyedéves árbevétele 5,97 milliárd dollárra rúgott, ami 7,3 százalékkal magasabb a 2008 hasonló időszakában mértnél. Bár a növekedés jelentős hányadát az új üzletek nyitása eredményezte, a legalább 13 hónapja működő egységek értékesítése is 2,3 százalékkal emelkedett. A forgalom növekedése szintén meghaladja az elemzői várakozásokat a konszenzus ugyanis 1,9 százalékos bővülésről szólt.

Az egész évet tekintve is növekedésről számolhatott be a vállalat. Az árbevétel 3 százalékkal 22,7 milliárd dollárra ugrott, míg az adózott nyereség 6 százalékkal 4,55 milliárd dollárra nőtt.

A piacnak tetszik

A befektetők lelkesen fogadták a híreket: a McDonald’s papírjai – amelyek 2009-ben összesen alig 1 százalékot drágultak – már a tegnapi kereskedésben sem teljesítettek rosszul, közel 1 százalékkal erősödtek. A gyorsjelentés nyilvánosságra kerülését követően a gyorsétteremlánc részvényeinek árfolyama további fél százalékkal emelkedett a nyitás előtti kereskedésben.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!