szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Kiugróan jó évet zárt december 31-én a Richter Gedeon Nyrt.

Kiugróan jó évet zárt december 31-én a Richter Gedeon Nyrt. – mondta a negyedik negyedéves gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatón Bogsch Erik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Richter a várakozásokat meghaladó utolsó negyedéves eredményekről számolt be kedd hajnalban, s az egy esztendővel korábbinál magasabb árbevételt és nyereséget ért el, ha a teljes üzleti évben is.

Regionális különbségek

A vezérigazgató kiemelte: a gazdasági válság, és a régiós devizák ezzel összefüggő volatilitása miatt több piacon is csökkent a vállalat árbevétele, azonban néhány ország jó teljesítményének köszönhetően nőtt az árbevétel. Kiemelkedően jó évet zárt a gyógyszergyártó – hála a profitmegosztási szerződések alapján a Teva-Barrtól kapott jelentős összegnek – az Egyesült Államokban. A tengerentúlon 177,4 millió dolláros árbevételt realizált 2009-ben a társaság, ez pedig 41 százalékos növekedésnek felel meg. Jól ment a cégnek Oroszországban is, ahol – köszönhetően a szilárd politikai helyzetnek, s a rubel árfolyamának gyors stabilizálódásának – 11,1 százalékkal 215,6 millió euróra ugrott a forgalom.

 

Richter tények, és prognózis piaconként (változás, százalék, a piros csökkenést, a zöld növekedést jeent, * - prognózis)

Gondok adódtak ugyanakkor a FÁK régió többi államában, és visszaesést tapasztalt a Richter – főleg a devizahatás miatt – a régió több országában is. Ukrajnában – dollárban mérve – bő negyedével maradt el a forgalom az egy esztendővel korábbitól, s nem érte el a 44 milliót sem, míg a többi volt szovjet utódállamban 67,3 millió dollár értékben adtak el Richter-termékeket, ami 16,2 százalékos visszaesést jelent. Lengyelországban 15,4, Csehországban 13,4, Bulgáriában közel 4 százalékkal süllyedt az árbevétel, de visszaesést mértek a Balti Államokban is.

Csökkent a Richter forgalma a nyugat-európai országokban is, az EU-hoz 2004 előtt csatlakozott 15 tagállamban 59,5 millió eurós árbevételt értek el, bő tizedével kevesebbet, mint 2008-ban. Németországban 6,8, Franciaországban 26,6 százalékos esést realizáltak.

Enyhén emelkedett ugyanakkor a hazai forgalom, a 2009-ben elkönyvelt 30,46 milliárd forint 3,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál (igaz a forint gyengülése miatt euróban ez 7,2 százalékos visszaesést jelent. A vállalat gyorsjelentésében jelezte, magyarországi piaci részesedése jelenleg 5,5 százalékra rúg, s ezzel a cég a negyedik legnagyobb szereplő hazánkban.

Mit hoz 2010?

A sikeres 2009-es eredményeket azonban az idén nem valószínű, hogy meg tudja ismételni a Richter – jelezte Bogsch Erik. A vezérigazgató elmondta: a forgalom ugyan – euróban mérve – valószínűleg marad a tavalyi szinten, a tavaly majd duplájára ugró üzemi eredmény – s ennek megfelelően a 2009-ben 4 százalékponttal emelkedő üzemi eredményhányad is – csökkenhet a folyó üzleti évben.

 Richter-vezér jelezte: a forgalom számottevő csökkenésére kizárólag az Egyesült Államokban lehet számítani, ahol azonban a magas bázis miatt 25 százalékkal is csökkenhetnek a Richter bevételei.  Itthon forintban, Romániában lejben várnak 0 és 5 százalék közötti növekedést a társaságnál, míg Lengyelországban zlotyban, Ukrajnában pedig dollárban 10 százalékos növekedést prognosztizálnak. Oroszországban és a 2004 óta csatlakozott országokban (Magyarország, Lengyelország és Románia nélkül, euróban) 5 százalékkal nőhet a Richter forgalma, az EU 15-ben azonban stagnálás valószínűsíthető.

Bogsch Erik jelezte: az idén 2009-hez képest több eredménycsökkentő tétel is hatással lehet a vállalat nyereségére. Minden bizonnyal a tavalyinál jóval kisebb összeg folyik majd be a Teva-Barr-ral kötött profitmegosztási szerződésből (emiatt eshet jelentősen az amerikai forgalom) és valószínűleg K+F-re is többet költ majd a társaság. Mindez azt eredményezheti, hogy a cég üzemi és adózott nyeresége is eshet.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten