szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat enyhén meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be szerdán tőzsdezárás után az Egis Nyrt.

A várakozásokat enyhén meghaladó első negyedéves nyereségről számolt be szerdán tőzsdezárás után az Egis Nyrt. A gyógyszergyártó adózott profitja meghaladta a 4,1 milliárd forintot, miközben az elemzők csak 3,8 milliárdos profitot vártak.

Csökkenő árbevétel, növekvő nyereség

A társaság konszolidált árbevétele az október-december közötti három hónapban (a vállalat üzleti éve október 1-től szeptember 30-ig tart) 27,40 milliárd forintra rúgott. Ez hat százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól, az előző üzleti év első három hónapjában azonban egy egyszeri tétel növelte az eladásokat (a lengyelországi törzskönyvezési rendszer változása miatt, a zavartalan átállás érdekében a társaság 2008 végén előre kiszállított termékeket), s amennyiben ettől eltekintünk a visszaesés csak 1 százalékos. A gyorsjelentésből kiderül, hogy a stratégiai piacokon 1 százalékkal nőtt az árbevétel (az előreszállításokkal korrigált bázishoz mérve a növekedés 7%), míg az egyéb piacokon az értékesítés közel felével csökkent.

A belföldi értékesítés 6 százalékkal nőtt, az export azonban 2 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb növekedést Ukrajnában érte el a társaság, ahol 2008 utolsó három hónapjához viszonyítva (az alacsony bázis miatt) 139 százalékkal nőtt az Egis bevétele. Romániában és Szlovákiában 13, Oroszországban pedig 11 százalékos bővülést regisztráltak, a nyugat-európai kivitel azonban számottevően csökkent.

A gyógyszergyártó üzemi eredménye 20 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest, így 3,6 milliárd forintra rúgott, míg az adózott eredmény bő hetedével maradt el az egy esztendővel korábbitól 4,12 milliárd forint volt.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra