szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A 2009. október-decemberi időszakot a legnagyobb magyar vállalat 27,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

A 2009. október-decemberi időszakot a legnagyobb magyar vállalat 27,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta. A Bloomberg által megkérdezett nyolc elemző prognózisainak mediánja 11,4 milliárd forint volt. Egy évvel korábban 33,4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a cég.

Az árbevétel a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal, 980,3 milliárd forintra nőtt.

A Mol-csoport 2009 IV. negyedéves speciális tételek nélküli EBITDA-ja 91,7 milliárd forint, a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 25,8 milliárd forint volt. A Kutatás-termelés eredménye 36 százalékkal javult a magasabb termelési volumen és a növekvő szénhidrogén árak következtében. A speciális tételek nélküli üzleti eredmény mindezek ellenére 37 százalékkal csökkent 2009. III. negyedévhez viszonyítva, a gyenge Feldolgozás és Kereskedelem, illetve Petrolkémiai eredmények miatt.

A negyedik negyedévben a Mol 35,3 milliárd forintos pénzügyi veszteséget könyvelt el; az egyszeri tételek nélküli eredmény 4,8 milliárd forintos veszteség (ebben a sorban egy évvel korábban 37,1 milliárd forintos mínusz állt).

"Az év során a rendkívül nehéz külső környezet különösen nagy kihívások elé állította az olaj és petrolkémiai szektort világszerte, melyet gyengülő árrések és nyomott kereslet jellemzett. A válságra adott korai válaszreakciónknak, a jól ismert hatékonyságunknak, valamint az integrált üzleti modellünknek köszönhetően képesek voltunk megőrizni erős pénzügyi pozíciónkat. Ezen felül, a további növekedéshez jó alapot teremtettünk az INA feletti management kontroll megszerzésével, valamint a teljeskörű konszolidációjával, mely 2009. június 30-án következett be. Decemberben a Gáz Keretszerződés módosításának aláírásával további nyitott kérdéseket zártuk le a Horvát Köztársaság kormányával. Az elkövetkező évekre a fő feladatunk megnövekedett portfoliónk értékének maximalizálása a működés harmonizálása és a szinergiák kiaknázása révén" - kommentálta az eredményeket Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

A teljes 2009-es évet a Mol az egy évvel korábbitól kilenc százalékkal elmaradó, 3233,4 milliárd forintos árbevétel mellett 103,9 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta. A nettó eredmény  27 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Mol részvényárfolyama a hétfői kereskedés első perceiben 0,6 százalékkal, 16 950 forintra esett.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét