szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A petrolkémiai területen tevékenykedő tiszaújvárosi vállalat az esztendő utolsó negyedévében 79,3 milliárd forintos...

 A petrolkémiai területen tevékenykedő tiszaújvárosi vállalat az esztendő utolsó negyedévében 79,3 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárdos üzemi szintű, és 1,6 milliárdos nettó veszteséget könyvelhetett el. Egy esztendővel korábban az árbevétel ugyan 19 százalékkal alacsonyabb volt, az eredménysorok azonban 7,6 és 4,1 milliárdos nyereséget mutattak.

Csökkenő árbevétel, megugró veszteség

Ami az egész esztendőt illeti, a társaság árbevétele 18 százalékkal 265,37 milliárd forintra csökkent – az utolsó negyedévben az alacsonyabb bázis okozta a növekedést – miközben az egy évvel korábbi 4,6 milliárdos üzemi profit 7,6 milliárdos veszteségbe fordult, az adózott soron 2008-ban kimutatott 146 milliós hiány pedig 9,2 milliárdosra nőtt. Az export részaránya a teljes forgalmon belül 52 százalékos volt. A kivitelen belül a legjelentősebb Németország (18%), Olaszország (16%), Lengyelország (16%), Ausztria (3%), Franciaország (3%), valamint Egyesült Királyság (2%) részesedése volt.

A vállalat gyorsjelentéséből kiderül, hogy az ágazat fedezettermelő képessége az utolsó negyedévben is romlott – méghozzá jelentősen, forintban, és euróban mérve is majd negyedével - mivel az előző negyedévhez képest a polimer termékárak csökkentek, emellett a vegyipari benzin ára emelkedett. Az integrált petrolkémiai árrés visszaesésének hatását a kiadáscsökkentő és hatékonyság javító intézkedések, a polimer értékesítési volumen növelése és a mérséklődő energia árak csak részben tudták ellensúlyozni.

Sikeres válságkezelés

Olvasó Árpád a TVK vezérigazgatója jelezte: a jelentős veszteség ellenére sikeresnek értékelik az évet, hiszen a vállalat készpénztermelő képességét megőrizte és az integrált működésének köszönhetően a polimer kapacitás csökkentése nélkül volt képes ellátni és megtartani polimer vevőit.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!