szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Danubius Hotels összes működési és egyéb bevétele 2009-ben 43,5 milliárd forint volt, amely közel 6,5%-os csökkenés...

A Danubius Hotels összes működési és egyéb bevétele 2009-ben 43,5 milliárd forint volt, amely közel 6,5%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest az egyszeri hatás kiszűrése után. Az euróban számolt bevétel ugyanakkor már jóval erőteljesebb 17%-os visszaesést mutat.

A magyarországi szállodai kapacitások mintegy 15 százalékával rendelkező, emellett a cseh, szlovák, román piacon jelen lévő csoportnál az EBITDA 5.8 milliárd forint volt (7%-os növekedést a bázishoz képest) a működési eredmény 1,1 milliárd forintot tett ki, amely 48% növekedést mutat az egyszeri hatásoktól mentes 2008. évi adatokhoz viszonyítva. A javulást a költségintézkedések jelentős pozitív hatásával magyarázta a társaság a gyorsjelentésben.

A egyszeri tételek kiszűrése nélkül a 2009. évi működési nyereség 17%-os csökkenés mellett 1,1 milliárd Ft volt, szemben a 2008-as 1,4 milliárd forinthoz képest.

Eredményjavulás Csehországban

A Magyarországon a bevétel 2009-ben 25,8 milliárd forint volt, 11%-al maradt el az egy évvel korábbitól. A szállodák foglaltsága 7,9 százalékponttal, 63,1%-ról 55,2%-ra csökkent. Az üzemi eredmény megfelelt az egy évvel korábbinak, a bér- és egyéb működési költségeken elért megtakarítás ellensúlyozta az alacsonyabb bevétel negatív hatását.

A cseh szegmens eredmény-hozzájárulása tavaly 623 millió forint nyereség volt, szemben a 2008-as 892 millió forint nyereséggel. Ez az egyszeri tételt - Miramonte szanatórium 2008-as értékesítéséből származó 480 millió forint – figyelembe véve jelentős javulást jelent.

A szlovákiai egységek 356 millió forint nyereséget termeltek, ami 16 milliós javulást jelent. Északi szomszédunk Danubius hoteleiben a forintban számított bevétel 2%-al, 9,2 milliárd forintra nőtt, az euró forinttal szembeni jelentős erősödésének hatására.

A román házak bevétele 16%-ot csökkent 1,5 milliárd forintot tett ki 2009-ben, aminek hatására a működési eredmény 228 millió forint nyereség volt szemben az előző évben elért 473 millió forint pozitívummal.

Visszafogott beruházások

A pénzügyi eredmény soron a csoport – a 2008-ashoz hasonló - 1,5 milliárd forint veszteséget mutatott ki. A kamatköltségek 367 millió forinttal csökkentek éves összehasonlításban, az (többnyire nem realizált) árfolyamveszteség 290 millió forint volt. A csoport adó előtti eredménye, mínusz nullához közelít (0,4 milliárd forint) a bázis plusz nullás (0,2 milliárdos) nyereségével szemben.

A csoport jelentősen visszafogta fejlesztéseit, tavaly alig 1,8 milliárd forintot költöttek a 2008-as 5,2 milliárd után beruházásokra és befektetésekre. Az alkalmazottak száma is számottevően olvadt, tavaly év végén 4 876 fő dolgozott a Danubius egységekben, szemben a 2008-as 5 338 munkavállalóval.

Ecoline

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság