szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az építőipar számai továbbra sem adnak bizakodásra okot, ezt mutatja, hogy 2008 harmadik negyedéve óta tartósan magas...

Az építőipar számai továbbra sem adnak bizakodásra okot, ezt mutatja, hogy 2008 harmadik negyedéve óta tartósan magas a hitelezők által kezdeményezett felszámolási eljárások száma. Az építőipar januári adatai szerint a végelszámolások száma csökkent az előző év hasonló időszakához képest, ám ezt nem biztos, hogy pozitívumként kell értékelni, hiszen ezek a cégek kevesebb adósságot hagynak maguk után, mint a felszámolási eljárással megszűnő társaik. A felszámolások eközben, ha kis mértékben is (4%), de továbbra is emelkedést mutatnak, ami tovább növelheti az építőipar adósságterheit.

A realitások felismerését mutatja, hogy 2009-ben 2008-hoz viszonyítva 25%-kal kevesebb új céget alapítottak a szektorban. A visszaesés továbbra is jellemző: 2010 januárjában majd 10%-os csökkenés tapasztalható a cégalapítási kedv tekintetében 2009 első hónapjához viszonyítva.

„Az építőipar jövője sajnos továbbra sem kecsegtet sok jóval. Jelenleg a cégek megszűnésén keresztül tudjuk a leginkább bemutatni a szektort. Ugyanakkor az ágazat jövőjét tekintve akár pozitív folyamatnak is tekinthetjük, hogy 2010 januárjában tovább növekedett a nyilvántartásból törölt cégek száma, ami azt jelenti, hogy ezek a vállalkozások végérvényesen bezárták kapuikat. Amennyiben ezek a tulajdonosok nem térnek vissza a gazdaságba szinte azonnal egy új céggel, akkor, még ha ilyen »fájdalmasan« is, de megkezdődhet az ágazat megtisztulása” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az előző évekhez képest a törölt építőipari vállalatok száma jelentősen megnőtt: míg 2008-ban 4436, 2009-ben már 5307 véglegesen megszűnt cégről beszélhetünk. A tendencia minden bizonnyal folytatódik, látva a 2010. januári számokat, amelyek magasabbak az előző év azonos időszakában mért adatoknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában

Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában