szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Elkészített a világ legdrágább gyógyszereinek listáját az amerikai Forbes magazin.

Elkészített a világ legdrágább gyógyszereinek listáját az amerikai Forbes magazin. A lap kilenc olyan készítményt szedett össze, amelyekkel az éves kezelési költség meghaladja a 200 ezer dollárt, azaz megközelíti a 40 millió forintot. Nem meglepő módon a legdrágább patikaszerek ritka – rendszerint genetikai - betegségek kezelésére alkalmasak, többségük az Egyesült Államokban kevesebb, mint 10 ezer embert érint.

Évi majd félmillió dollár

A világ legdrágább gyógyszere az Alexion Pharmaceutical által gyártott Soliris. A készítményt a paroxizmális nokturnális hemoglobinuriában szenvedő betegek kezelésénél alkalmazzák, (ez egy ritka, életveszélyes genetikai betegség, amely a vörösvérsejtek túl gyors lebomlását eredményezi). A Forbes felmérése szerint egy egyéves Solaris-kúra 409 500 dollárba (81,12 millió forintba) kerül. Az USA-ban a betegségben mindössze 8000 ember szenved, többségük megkapja a gyógyszert, legalábbis erre enged következtetni az Alexion Pharmaceutical készítményből származó tavalyi 295 millió dolláros árbevétele.

Genetikai betegségek, kevés beteg

A Solaris mellett három gyógyszer lépte túl a 350 ezer dolláros határt. A második legdrágább készítmény az úgynevezett Hunter Szindróma kezelésére alkalmas Elaprase, amit a Shire Pharmaceuticals gyárt. A Hunter Szindróma egy genetikai anyagcsere-betegség. egy enzim hiánya miatt a szervezet képtelen rendesen lebontani bizonyos molekulákat. A kórban – amely légzési nehézséget és agykárosodást is okozhat – 500 amerikai szenved, a vállalat azonban így is 353 millió dolláros bevételre tett szert tavaly a készítményből, amellyel egy éves kezelés 375 ezerbe kerül.

Szintén egy anyagcsere-betegség kezelésére alkalmas készítmény, a BioMarin Pharmaceuticals által gyártott Naglazyme lett a harmadik a Forbes listáján (365 ezres éves költséggel), míg a negyedik 350 ezer dollárral egy veszélyes arcduzzanat megelőzésére alkalmas Cinryze lett, amit a Viropharma forgalmaz.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában