szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be a világ harmadik legnagyobb söripari vállalatának számító Heineken.

A várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be a világ harmadik legnagyobb söripari vállalatának számító Heineken. Az amszterdami székhelyű társaság adózott eredménye 2009-ben 1,06 milliárd euróra rúgott, ami 4 százalékos növekedést jelent az egy esztendővel korábbihoz képest, s magasabb a Bloomberg 1,02 milliárdos elemzői konszenzusánál is. A cég jelezte: a Scottish & Newcastle sörgyártó cég megvásárlása 184 millió eróval növelte a profitot, míg a költségcsökkentő programmal 155 milliót spóroltak meg.

Áremeléssel kompenzált keresletcsökkenés

Bár a vállalat értékesítése visszaesett, a volumencsökkenést hatását áremelésekkel sikerült kompenzálni, így az árbevétel meghaladta a 2008-asat. A fejlődő országokban – Afrikában és Ázsiában – ugyan több sört adott el a cég, mint egy évvel korábban, a legfontosabb piacokon azonban visszaesést mértek: Európában 5, az Egyesült Államokban 8,9 százalékkal süllyedt az értékesítés, így a globális eladások összességében 5,4 százalékkal elmaradtak az előző évitől. Az forgalom ugyanakkor az áremelések eredményeként 2,7 százalékkal nőtt, s elérte a 14,7 milliárd eurót.

Várakozások, reakciók

Jean-Francois van Boxmeer a vállalat vezérigazgatója jelezte: várakozásaik szerint 2010-ben folytatódik a sörfogyasztás csökkenése a legfontosabb piacokon, ráadásul ebben az évben csak kisebb mértékben tudják majd emelni az árakat.

A befektetők pozitívan fogadták a híreket: a Heineken papírjai 1,3 százalékkal erősödtek az amszterdami kereskedésben. A részvény az elmúlt egy évben kifejezetten jól teljesített, összesen 60 százalékkal erősödött.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost