szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2009-es könyvforgalmi adatai alapján a magyar könyvpiac először...

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2009-es könyvforgalmi adatai alapján a magyar könyvpiac először mutatott csökkenést 1997 óta. A könyvvásárlásra fordított összeg az előző évihez képest több mint 5 százalékkal csökkent. A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca eközben a teljes könyvpiachoz képest jobban teljesítet.

A magyarországi könyvforgalom 2009-ben 64,2 milliárd forintos volt, mely 5 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Az infláció miatt azonban a csökkenés valójában közel 10 százalékos zsugorodást jelent. Az eladott példányszámok tekintetében még nagyobb, összesen 11,5 százalékos visszaesés figyelhető meg. A tankönyvek és nyelvkönyvek a teljes könyvpiacnál jobban teljesítettek, még mindig a legnagyobb tematikai ágazatot jelentik (a teljes könyvforgalomban a korábbi 25,5-ről 26,4 százalékra növekedett részesedésük), de még így is csökkenést mutatott e téren is az árbevétel az elmúlt évben: 17,2-ről 17 milliárdra csökkent a forgalom. A Nemzeti Tankönyvkiadó 32 százalékos piaci részesedésével, 5,6 milliárd forintos árbevételével továbbra is a legnagyobb szereplő ezen a területen.

Az ismeretterjesztő könyvek piacán (14,9 milliárd forint) közel 9 százalékos visszaesés történt, míg a szépirodalmi, illetve fikciós könyvek forgalma 7 százalékkal növekedett (12,9 milliárd forint). A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak ágazatában 2009-ben tovább gyorsult az évek óta tapasztalt piacvesztés, míg 6,6 százalékos bővülés volt megfigyelhető a gyermek- és ifjúsági könyvek területén (9,2 milliárd forint).

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson