szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsőfokon megalapozottnak ítélte a bíróság azoknak a vállalkozásoknak a kártérítési igényét, amelyek két évvel ezelőtt nyújtottak be keresetet a társaság ellen. A bíróság kimondta, a vállalat tisztességtelen piaci magatartást tanúsított, a felperesek kártérítési igénye megalapozott. Az ítélet nem jogerős, a Magyar Telekom vitatja és fellebbezni kíván az ítélet ellen, olvasható a társaság közleményében.

A Magyar Telekom ellen 2008-ban nyújtottak be keresetet a társaság volt partnercégei, mert a társaság - a kereset szerint - jogszerűtlenül bontott fel telefonos ügyfélszolgálati központok üzemeltetésére szóló szerződéseket. 

A felperesek, nevezetesen az Actual Budapest, a Polinet 2000 és a Hungarowork Kft. alvállalkozóikkal - Euroservice-Royal,Telmat és Universitas Kft.  - nemcsak a társaság, hanem a vele szorosan együttműködő munkaerő-kölcsönző cégek ellen indítottak bírósági eljárást. Elsősorban, írta meg korábban a hvg.hu, tisztességtelen piaci magatartással, illetve ügyfélszolgálati szerződéseik jogszerűtlen felbontásával vádolták az MTelekomot. A szerződéskötéskor kölcsönösen elálltak ugyanis a felmondás jogától, egészen 2010 júniusáig. A távközlési vállalat szerintük ezt figyelmen kívül hagyta, amikor beleegyezésük nélkül megállapodást kötött a Prohumán 2004 és a Trenkwalder Kft.-vel, hogy tőlük kölcsönözze a korábban partnercégekhez kiszervezett munkaerőt.

A per egyik tárgya a tisztességtelen piaci magatartás, amelynek megalapozottságát egyébként a felperesek abban látják, hogy márciusban közvetlenül azután csappant meg munkaerőállományuk, hogy megtudták: az MTelekom összesen közel 1 milliárd forint juttatást ajánlott fel a felperesek dolgozóinak, ha felmondanak munkáltatójuknak, és beleegyeznek, hogy számukra kedvezőtlenebb feltételekkel munkaerőkölcsönző cégeken keresztül foglalkoztassa őket a Telekom. (A felperesek a munkatársak elcsábításáról készült jegyzőkönyveket csatolták keresetükhöz.) Ezt az ajánlattételt később a Magyar Telekom sem cáfolta. 

Az ügyben a Fővárosi Bíróság a 2010. október 28-án kelt elsőfokú közbenső ítéletében többek között megállapította a társaság felelősségét a szerződések megszüntetésével összefüggésében, ugyanakkor a követelés összegszerűségével kapcsolatban nem hozott döntést - szerepel a Magyar Telekom közleményében. 

A kártérítés pontos összegének meghatározása, mint a hvg.hu-nak hangsúlyozták annak idején a felperesek, a bíróság hatásköre, de a követelés cégenként egymilliárd forint feletti. Az egykori partnercégek elsősorban a szerződéseikben meghatározott fix (megrendeléstől független) alapdíjakat követelik, amelyektől 2008 áprilisa és 2010 júniusa között azért esnek el, mert a szerződéseiket egyoldalúan felmondta a Magyar Telekom. Egyéb káraikat - a telefonos ügyfélszolgálatok szervezésének, irányításának, létrehozásának, menedzselésének költségeit - szakértők bevonásával kívánják bizonyítani.

A Magyar Telekom szerint a kereset megalapozatlan, és a közbenső ítélet ellen fellebbezni kíván. Amennyiben a fellebbezés ellenére a társaság felelősségét megállapító döntés jogerőre emelkedik, a per az összegszerűségre vonatkozóan folytatódhat.

Kedvező ítéletek születtek viszont a kisrészvényesek által a távközlési társaság ellen indított perekben, idézi az MTI a társaság által kiadott közlemény szövegét. Az egyik per tárgya az volt, hogy két magyar kisrészvényes keresetet adott be a Magyar Telekom ellen, és kérte a Fővárosi Bíróságtól a társaság 2010. április 7-én tartott közgyűlésén hozott határozatok hatályon kívül helyezését. A Fővárosi Bíróság a 2010. október 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a kisrészvényesek keresetét elutasította. Egy másik kisrészvényes is keresetet adott be a Magyar Telekom ellen, és kérte a Fővárosi Bíróságtól a társaság 2010. április 7-én tartott közgyűlésén hozott egyes közgyűlési határozatok hatályon kívül helyezését. A Fővárosi Bíróság a 2010. október 29-én kihirdetett elsőfokú végzésében a pert megszüntette, mert a felperes a keresetétől elállt. A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a két végzés nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb eljárás a Magyar Telekom ellen

Újabb kisrészvényese adott be keresetet a Magyar Telekom ellen, és kérte több, a társaság 2010. április 7-i közgyűlésén hozott határozat hatályon kívül helyezését – közölte a távközlési cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A kereset hivatalos kézbesítésére még nem került sor – áll a közleményben.

MTI Gazdaság

Bíróság: végrehajtási tilalom a Magyar Telekom közgyűlési döntéseire

Felfüggesztette a Fővárosi Bíróság a Magyar Telekom április 7-i rendes közgyűlésen hozott határozatai egy részének végrehajtását. A társaság közleménye szerint a tilalom azokra a 2008. évet érintő döntésekre vonatkozik, amelyeket vállalat idei áprilisi közgyűlése azért szavazott meg ismételten, mert a bíróság egy perben az e határozatokat támadó kisrészvényeseknek adott igazat jogerősen.

MTI Gazdaság

Ismét megtámadták a Magyar Telekom közgyűlési határozatait

Ismét megtámadta egy kisrészvényes a Fővárosi Bíróságon, mint cégbíróságon a Magyar Telekom legutóbbi és korábbi közgyűlési határozatait, további két kisrészvényes pedig a legutóbbi közgyűlési döntéseket – jelentette be a Magyar Telekom a BÉT honlapján pénteken.

MTI Gazdaság

Magyar Telekom: kisebb bevétel és újabb perek

A Magyar Telekom Nyrt. nettó eredménye 16,4 milliárd forint volt az első negyedévben, 23,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a társaság bevétele 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődött 2009 azonos időszakához képest.