szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából ezt várták Bár az elemzői várakozásoknál egy hajszállal jobb, a saját prognózisánál pedig (legalábbis, ami...

Nagyjából ezt várták

Bár az elemzői várakozásoknál egy hajszállal jobb, a saját prognózisánál pedig (legalábbis, ami az árbevételt illeti) egy picit rosszabb eredményeket közölt a Richter keddi gyorsjelentésében, a befektetők mégsem voltak elégedettek a nagyobb tőzsdei gyógyszercég háza tájáról érkező hírekkel. A vállalat utolsó negyedéves teljesítménye lényegében az összes soron elmaradt a – kiugróan jó – egy esztendővel korábbitól, nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a számokat több egyszeri tétel is torzította.

A vállalat 2010 utolsó három hónapjában 59,63 milliárd forintos konszolidált árbevételt realizált, ami 15,1 százalékkal kevesebb az előző esztendőben mértnél. Mindeközben az üzemi eredmény 27,7 százalékkal 9,85 milliárd forintra csökkent, az adózott profit pedig 10,18 milliárd esett a 2009-es 15,53 milliárdról. Az eredményeket ugyanakkor számos olyan tényező is módosította, amellyel előzetesen nem kalkulált a cég, mint például egy 17 millió dolláros mérföldkő kifizetés, vagy az orvoslátogatók után elszámolt kiadások, amire egy decemberi törvénymódosítás miatt került sor. Ezek mellett számviteli változások is voltak.

A teljes évet figyelembe véve a forgalom 3 százalékkal 275,3 milliárd forintra ugrott (ez egy hajszállal még mindig elmarad az egymilliárd eurós határtól), az üzemi szintű nyereség 21,2 százalékkal 63,61 milliárdra emelkedett, míg az adózott eredmény közel harmadával nőtt elérve a 67,84 milliárdot.

USA és Lengyelország húzott vissza

A Richter főbb piacai többségén az év egészében az előre jelzettnek megfelelően, vagy annál kissé jobban teljesített. Bár a korábban kiemelkedő orosz piacon az utolsó három hónapban jelentős (42 százalékos) visszaesést mértek ez jórészt azzal magyarázható, hogy a jogszabályi változások miatt a harmadik negyedévet nagyértékű előszállítások jellemezték. Összességében 2010-ben a legnagyobb FÁK államban 18,3 százalékkal 255,3 millió euróra ugrott az értékesítés (a prognózis 20-25 százalékos gyarapodást valószínűsített).

A hazai piacon forintban 6,2, Romániában lejben 12, a régi uniós tagállamokban euróban 6,6, Ukrajnában dollárban 41,7, míg a többi FÁK államban szintén dollárban 19,6 százalékos növekedést értek el (ezek nagyjából a várakozásoknak megfelelő számok, csak az ukrán adat haladja meg jelentősen a felsővezetés 20-25 százalékos gyarapodást valószínűsítő előrejelzését).

A társaság két piacon volt kénytelen visszaesést elkönyvelni, elsősorban a magas bázis miatt: Lengyelországban a vártnál is nagyobb mértékben (zlotyban) 16,3 százalékkal csökkent a forgalom, míg az Egyesült Államokban 21,1 százalékos csökkenést regisztráltak (itt a prognózis -20-25 százalék volt).

Gyengébb lesz 2011?

Ezek a számok önmagukban még nem indokolták volna, hogy a Richter a gyorsjelentést követő kereskedési napot a piaci átlagot messze meghaladó 4,3 százalékos zuhanással zárja, pedig ez történt. A befektetőket valószínűleg nem a negyedik negyedéves eredmények keserítették el, hanem a felsővezetés 2011-re vonatkozó prognózisa.

Bogsch Erik vezérigazgató a számok közlését követően jelezte: az idén stagnáló árbevételre, és jelentős nyereségcsökkenésre számít, utóbbira elsősorban a tavaly bejelentett felvásárlások, illetve az oroszországi hálózatbővítéssel összefüggő többletköltségek miatt. A Richter üzemi eredményhányada a tavalyi 23,1 százalékról jelentősen, 16 százalékra csökkenhet.

A vállalat az árbevétel-prognózist, ahogy megszokhattuk részletezte is. A Richter 2011-ben az Egyesült Államok kivételével főbb piacain nem vár visszaesést. Magyarországon (forintban), Romániában (lejben), és a régi uniós tagállamokban (euróban) stagnálhat forgalom, míg Oroszországban (euróban), Lengyelországban (lejben) és a többi régiós államban (euróban) 5 százalékos gyarapodást várnak, az egyéb FÁK államokban és Ukrajnában pedig a 10 százalékot is elérheti a bővülés. Az USA-ban ugyanakkor folytatódik a tavaly megindult negatív tendencia, s újabb 35 százalékkal eshet az értékesítés.

Ezt várták az Egistől is

Eséssel reagált az Egis részvényárfolyama is a vállalat első negyedéves gyorsjelentésére (az üzleti év október 1-jétől szeptember 30-ig tart), igaz a kisebb gyógyszergyártó nem teljesített jelentősen rosszabbul a piaci átlagnál csütörtökön. Pedig az Egis számai sem maradtak el a várakozásoktól, sőt a legtöbb piacon jobban teljesített a cég, mint ahogy azt a novemberi prognózisban ígérték.

A társaság árbevétele az október és december közötti három hónapban 21,92 milliárd forint volt, 16 százalékkal több, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Az üzemi eredmény ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékkal 4,38 milliárdra emelkedett, igaz a kissé alacsonyabb pénzügyi profit miatt az adózott nyereség „csak” 12 százalékkal nőtt 4,86 milliárdra.

Néhány változtatást a 2010/2011-es üzleti évben az Egis is bevezetett. Egyrészt sor került bizonyos számviteli módosításokra, másrészt a korábban több devizában rögzített exportértékesítésről mostantól kizárólag euróban adnak számot, és ami talán a legfontosabb változás, hogy Oroszországban áttértek a dollár alapú számlázásról a rubel alapúra. Utóbbinak azért van kiemelkedő jelentősége, mert ezzel az Egis dollár kitettsége számottevően csökkent (a korábbi évi 110 millióról 20-30 millióra), s a cég árbevételének ezentúl nagyjából 17 százaléka orosz devizában jelentkezik majd.

Mindenhol várakozások felett

A vállalat szinte összes piacán jobban teljesített az előzetesen prognosztizáltnál, egyértelműen kiemelkedett azonban a nyugati késztermék és hatóanyag export. Ezen a két területen az előző üzleti évben komoly visszaesésről adott számot az Egis ezúttal azonban az első negyedévben a hatóanyag-eladásból származó árbevétel 107, míg a késztermékkivitel 30 százalékkal ugrott meg (10,83 illetve 5,23 millió euróra).

Jól ment a társaságnak a hazai piacon is, ahol 10 százalékkal 8,84 milliárd forintra növelték az árbevételt, de hasonló mértékű bővülésről számolhattak be az Oroszország és egyéb FÁK államok esetében is, itt 35,1 millió eurót ért el az értékesítés. Kelet-Európában kisebb mértékben, a várt 8 százalékkal 32,7 millió euróra nőtt a forgalom.

A fentiek fényében talán nem meglepő, hogy több piaca esetében is javított korábbi előrejelzésén a vállalatvezetés. Poroszlai Csaba (aki február elején váltotta a gazdasági igazgatói pozícióban a 30 év után leköszönő Marosffy Lászlót) a gyorsjelentést részletező elemzői konferencián az első negyedévben kiemelkedően teljesítő két terület esetében jelentősen emelt a prognózison. Az Egisnél most a hatóanyagexport esetében a korábbi 15 helyett 30, míg a nyugati késztermék-értékesítésnél a novemberben jelzett 1-2 százalékos bővülés helyett 8 százalékos gyarapodást várnak. A FÁK régióban és ezen belül Oroszországban is euróban 10-12 százalékkal nőhet a forgalom (korábban dollárban 8-10 százalék volt a prognózis).

Nem módosítottak ugyanakkor a kelet-európai 8 százalékos növekedést valószínűsítő előrejelzésen, s az erős első negyedév ellenére a hazai 5 százalékon sem. Utóbbit Poroszlai Csaba azzal magyarázta, hogy a magyarországi 10 százalékos gyarapodás készlethatásokat is tartalmaz, így az előző három hónap kedvezői számaira alapozva egyelőre korai lenne megemelni a prognózist. Maradt a teljes csoport forgalmára vonatkozó prognózis is, ami forintban 7-8 százalékos javulást valószínűsít.

JZ
Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!