szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Ford belgiumi, genki egységét zárja be öt napra április negyedikétől.

A Ford belgiumi, genki egységét zárja be öt napra április negyedikétől. A társaság tájékoztatása szerint a leállásra azért van szükség, mert egyes alkatrészekből hiány alakult ki a Japánban történt katasztrófa miatt. Mint ismert a szigetországot március 11-én rázta meg földrengés, amit szökőár követtet, s az érintett régiókban azóta is akadozik az áramellátás, s emiatt számos gyárban nem tudnak termelni.

Egyre több gyárat állítanak le

Japán rendkívül fontos szerepet tölt be az autóipari ellátási láncban, a világ vezető autógyártóinak több szigetországi beszállítója is van. Éppen ezért a természeti csapás nem csak a japán vállalatokat sújtja, számos szigetországon kívüli gyárat is le kellett már állítani alkatrészhiány miatt. Az amerikai üzemekben használt félvezetőknek például hatvan százaléka érkezik a felkelő nap országából, így az Egyesült Államokban sokan tartós ellátási gondoktól tartanak.

A felkelő nap országán kívüli gyártók közül először egyébként – még múlt hét pénteken - a Renault jelezte, hogy ellátási gondokkal küzd dél-koreai gyárában, s emiatt csökkenti az üzem kapacitását. A közlemény szerint a SM7 Sedan típusú autókból 15-20 százalékkal kevesebb gördülhet le a futószalagról a következő hetekben az eredetileg tervezettnél, a Japánban gyártott sebváltók, és motorok hiánya miatt. A Renault után a sort a GM folytatta, amely előző vasárnap shreveporti egységében teljesen leállította a termelést, két európai (egy spanyol és egy németországi) Opel-gyárban pedig csökkentette a kibocsátást.

Az előző héten aztán sorra adták ki közleményeiket a gyártók a lehetséges, vagy már biztos hatásokról. A Volvo jelezte a befektetőkenk, hogy alkatrészei 10 százalékát Japánból szerzi be, így rövidtávon is lehetnek ellátási gondjai, míg a korábban még optimistán nyilatkozó PSA Peugeot-Citroen szerdán már arról számolt be, hogy egyes modelljei esetében 40 százalékkal visszafogja a termelést alkatrészhiány miatt. Mindeközben a Honda, amelynek japánban található gyárai egyelőre még nem termelnek, pénteken arról tájékoztatta amerikai alkalmazottait, hogy a helyi üzemekben is leállásra lehet számítani az alkatrészhiány miatt, hogy egyes modellek esetében már az amerikai egységek sem vesznek fel rendelést.

A Fordnál hét elején még bizakodtak

A Ford múlt hét elején még azzal nyugtatta a befektetőket, hogy azonnali hatásokkal nem kell számolni a Japánban kialakult helyzet miatt, hétvégén azonban már pesszimistább nyilatkozatok láttak napvilágot. Az első aggasztó hír az Egyesült Államokból érkezett, ahol bizonyos festékekből fogyott ki a cég. A társaság vezetése a hiányra úgy reagált, hogy egyes modellekre egyelőre nem fogad be megrendeléseket az USA-ban (hasonló lépésre szánta rá magát egyébként a világ legnagyobb gazdaságában a Mazda is).

A kedvezőtlen amerikai fejlemények után aztán a Ford európai érdekeltsége is jelezte, hogy egyes gyáraiban hiánnyal küzd. Ennek esett áldozatul a Brüsszeltől 90 kilométerre található genki egység, ahol 5500-an dolgoznak, és Mondeókat, S-MAX kisteherautókat, valamint Galaxykat gyártanak. A cég tájékoztatása szerint egyébként a kényszerű leállás ellenére a cégnek nem kell eltérnie a tervezett kibocsátástól, a második negyedév későbbi szakaszában ugyanis még behozhatják a lemaradást.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete