szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén a befektetők által Európában elköltött pénz elérte a 110 milliárd eurót; ez az összeg 7 százalékkal több, mint a 2010-es, 104 milliárd eurós teljes volumen. A tavalyi év visszaállította az európai befektetési piacot a válság előtti 2008-as szinthez, de még így is messze alulmúlja a „boldog békeidős” 130 milliárd eurós átlagot. A magyar piacon is várható élénkülés.

A legjobban teljesítő piacok Németország, Franciaország és Nagy-Britannia voltak, bár a kelet-európai régió fő országainak befektetési volumene csökkent az utolsó negyedévben az előzőhöz képest, a teljes 2011-es tranzakciós szint így is felülmúlta a 2010-es évet– írja a Világgazdaság a DTZ elemzése alapján. Lengyelország, Csehország és Magyarország összesítve megduplázta a tavalyelőtti forgalmat. Az idei évre valamivel borúlátóbb a DTZ: az elhúzódó gazdasági- és pénzügyi válság okozta bizonytalanság miatt 107 milliárd euró teljes befektetési volument jósol az ingatlantanácsadó.

A múlt évben túlsúlyban voltak a belföldi befektetők a regionális befektetőkkel szemben, előbbiek részesedése a teljes befektetési volumenből elérte a 65 százalékot, ami valamivel meghaladja a 2008 óta tartó éves 63 százalékos átlagot. Az európai regionális befektetők aktivitása csökkent tavaly év végén, míg az Európán kívüli regionális befektetők többet költöttek év végén, mint ősszel.

A befektetők kedvence az irodák; egy bizonytalan piaci környezetben ez az ingatlantípus tűnik a legbiztonságosabbnak számukra. Tavaly év végén 15 milliárd eurót fektettek be ebbe a szegmensbe, ez hattal több, mint az őszi hónapokban. Erős a befektetők érdeklődése a kiskereskedelmi ingatlanok iránt, 9 milliárd eurót fektettek be év végén, ezek közül döntően bevásárlóközpontokba. Problémát jelent azonban, hogy kevés a jó minőségű és eladó ingatlan.

©

A magyar piac legnagyobb hiányossága továbbra is, hogy kevés a központi fekvésű „prime” ingatlan és még kevesebb, amely ezek közül értékesítendő. Továbbá az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban: sok olyan érdeklődő is megjelent a piacon, akik 8 százalék feletti hozammal vennének irodaingatlant, ugyanakkor, kevesen vannak azon eladók, akik ilyen alacsony áron hajlandóak lennének el is adni. Ennek következtében ténylegesen csak egy-két ’A’ kategóriás ingatlan van értékesítési stádiumban.

A bérbeadás nehézsége és a beszűkült pénzügyi források miatt a legnehezebb az üres és a fejlesztés alatt álló ingatlanok értékesítése. Általánosságban, minden ingatlanszegmensre igaz, hogy a korábbi évekhez képest tovább tart a befektetési tranzakció lezárása, leginkább a hosszabb due diligence időszak és az elhúzódó banki finanszírozási tárgyalások miatt. A kormány bankszektort érintő döntései miatt is a pénzügyi intézetek még óvatosabbak lettek a hitelkihelyezésben.

Idén kiegyensúlyozottabb befektetési piacra lehet számítani; a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően újra felveszik Magyarországot a befektetési térképükre. Ugyanakkor, egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a dinamikus növekedéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford