szerző:
Szaszkó Mariann
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly került be Sándor Szandra divattervező cége, a hasonló nevű márkát gyártó és forgalmazó Nanushka Kft. az OTP Bank kockázatitőke társaságának, a PortfoLion Zrt-nek a befektetési portfóliójába. Az akkor még inkább csak családi vállalkozásnak tekinthető Nanushka számára mindez 1,6 millió dolláros, kétütemű tőkeemelést és 1 millió dolláros tulajdonosi hitelkeretet jelentett. Megpróbáltunk utánajárni, mire jutottak egy év alatt a támogatással.

A Deák Ferenc utcában található szalonjukba másfél éve költöztek, itt találkozunk velük. Új helyüket alaposan belakták: miután kalandosan átjutunk a bolt falait borító textíliákon, az emeleten megnézhetjük a műhelyüket, ahol a prototípusok készülnek, majd egy tágasabb irodában kötünk ki.

Mindenütt szabásminták, valamint ruhaállványok a 2014-es tavaszi-nyári kollekcióval. Az asztalon kiterítve a nemzetközi print megjelenéseik, köztük a Vogue Korea júliusi száma, melynek címlapsztorijában Miranda Kerr, Orlando Bloom neje is Nanushka-ruhákat visel.

©

A 31 éves Sándor Szandra, a cég többségi tulajdonosa és vezető tervezője a London College of Fashion-ben tanult divattervezést, a ruhák szeretét édesanyja gyermekruha-üzletében szívhatta magába. A taníttatására kezdetektől odafigyeltek, már 9 évesen angol nyelvű iskolában tanult, méghozzá Portugáliában. A nőgyógyász édesapa közgazdasági pályára szánta, de Szandrát jobban érdekelte a divat. 2004-ben jött haza, hogy belekezdjen a Nanushkába. Az első üzletet a Budai Vár aljában, a Csónak utcában nyitotta, ezt a helyiséget jelenleg is használják raktárként.

Saját íz

“Itthon jóval könnyebb volt az indulás. Amikor először jelentkeztem kollekcióval, 2006-ban, a hazai piac már ki volt éhezve egy új tervező-generációra” – meséli Sándor Szandra. Ennek tudja be, hogy vele egy időben bukkant fel és vált ismertté több dizájner, mint a Je Suis Belle, a USE Unused vagy az Anh Tuan.

Ezzel szemben a nemzetközi szintéren óriási a tolongás, az internetnek köszönhetően nyitottabb és szélesebb lett a piac, nehéz kitűnni. Így nagyon fontos, hogy legyen „saját íze” a márkának – fűzi hozzá Kászonyi Dorka, a cég értékesítési vezetője. A vásárlók a válsággal sokkal megfontoltabbak lettek, Kászonyi szerint az USA-ban és Nyugat-Európában is az a tendencia figyelhető meg, hogy a minőséget keresik, de nem akarják megfizetni érte a „dizájner árkategóriát”. Ez szerinte passzol a Nanushka árpolitikájához és a márka szellemiségéhez.

©

Elmondja, hogy a 6-7 évvel ezelőtti helyzethez képest nagyot fordult a nemzetközi divatpiac, a francia és skandináv uralom megtörni látszik, érdekes lehet az egyedi hangvétel, amit például egy magyar tervező képvisel.

A Nanushka a tervezőnő szerint mostanra akkora lett, hogy a megrendelők nyugodtabban tárgyalnak velük, mert látják, nem kell attól tartaniuk, hogy a következő szezonra eltűnik a semmibe. Ezt megfelelő mennyiségű tőke nélkül nem tudnák kivitelezni, és itt jön képbe a PortfoLion. Azt azért hozzáteszi, ő továbbra is ruhákban, és nem számokban gondolkodik.

Többen lettek

A családi vállalkozás 2012. kora nyarán alakult át részvénytársasággá a  pénzügyi befektető belépésével, a Nanushka International Zrt. tavaly június 12 óta működik. Üzleti szempontból rövid idő telt még el azóta, de a befektető több fronton is lökést adott a cégnek.

Míg az átlagos statisztikai létszám 4,5 fő volt a családi vállalkozás idején, a zrt. jelenleg 18 fő alkalmazottat foglalkoztat. A nagy arányú változás oka, hogy korábban több alvállakozót, besegítő munkaerőt vett igénybe a cég, a pénzügyi befektető belépésével lehetőség volt a létszám konszolidálására és egy állandó, stabil csapat felépítésére. “A létszám még most sem teljes, egy-két fővel bővülnünk kell, hogy a folyamatok teljesen kiegyensúlyozottan működhessenek” – mondja Kovács Györgyi vezérigazgató.

©

A Nanushka Zrt. operatív vezetője hangsúlyozza, a befektető segítségével dinamikusan épülnek ki az értékesítési csatornák. A zászlóshajó üzlet a Fashion Streeten még úgynevezett pop-up store-ként (időszakosan felbukkanó bolt) indult 2011 novemberében.  A hosszú távú bérleti szerződés megkötését a befektető belépése tette lehetővé. Míg a kockázati tőke megjelenése előtt 15 ország, 30 városában volt jelen a márka, a partnerhálózat ma 27 országban 62 várost ölel fel. Vannak olyan világvárosok, ahol több boltban is megtalálhatóak.

Ha az országokat lebontva nézzük, a legtöbb partner Japánban van, melyen kívül Hongkongra, Koreára, Észak-Amerikára, valamint Nyugat-Európára fókuszálnak. Az európai piacokon a Benelux-államok, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság után most Skandinávia felé fordultak.

“Jelenleg nagyságrendileg dupla akkora mennyiséget gyártunk le, mióta zrt-vé alakult át a cég,  mint a családi vállalkozás idején” – mondja a vezérigazgató. A Nanushka jelenleg három kollekciót terelget: egyrészt a 2013-as tavasz-nyári még megtalálható az üzletekben, ezeket a ruhákat még ki kell futtatniuk. Közben az őszi kollekciót  gyártják a megrendelések alapján, a jövő évi tavaszi darabokat pedig már idén tavasszal megtervezték, most az ügynökségeikkel közösen dolgoznak az eladásán. A PortfoLionnal való együttműködés egyik leglátványosabb előnye, hogy hosszabb átfutási időre is tudják előfinanszírozni a gyártást, felvehetnek nagyobb megrendeléseket. 

Magyar-magyar kooprodukció

Kovács Györgyi szerint a kis-közepes méretüknek a gyártás és az értékesítés szempontjából is megvan a maga előnye. A budapesti és vidéki varrodák és kötödék, melyekkel együtt dolgoznak, az ilyen volumenű gyártást még el tudják végezni, nagyon jó minőségben.

©

A magyar háttéripar problémája viszont, hogy nem mindig érhetőek el bizonyos technológiák – állítja a vezérigazgató. A kötöttáruk esetében például azzal szembesültek, hogy nincs megfelelő intarziás kötőgép az országban. „A történet szépsége, hogy Szerbiában találtunk egy magyar céget, ahol adott ez a technológia, így voltaképpen ugyanúgy magyarokkal dolgozunk együtt, csak épp vajdaságiakkal.”

Ami a bevételeket illeti, az export volumene a mostani őszi-téli kollekciót figyelembe véve az egy évvel korábbinak a 227 százaléka, ami egyértelműen a befektető megjelenésének a következménye. De ha éven belüli adatokat nézünk, akkor is az ősz-tél kollekció 28 százalékkal nagyobb volumenű külföldi megrendelést hozott, mint a tavasz-nyári.

A Nanushka International Zrt.
A tavaly májusban alakult Nanushka International Zrt. igazgatóságának a tagja Detrekői László, a PortfoLion Zrt. befektetési igazgatója és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a PortfoLion vezérigazgatója, valamint Etropolsky Róbert is. Az 5,4 milliós jegyzett tőkével alakult társaság jegyzett tőkéje mára 10,1 millióra emelkedett az Opten cégadatbázis szerint. A tavalyi mérleg szerint az első nem teljes üzleti évben az árbevétel 65,39 millió forint volt, ami nem fedezte a ráfordításokat, így a mérleg 78 milliós veszteséget mutatott.

Jönnek a vintage-ek

A megrendeléseikre nagy hatással vannak a külföldi sajtómegjelenések. A belga Elle-ben való szereplésük után például megnőtt a belga vásárlók száma. Egy olyan címlapnak, mint a koreai Vogue pedig az a vonzata, hogy olyan prémium világmárkákkal jelennek meg egy polcon, mint a Balenciaga vagy az Isabel Marant.  Az idei tavasz-nyári kollekció a Világszép Nádszál Kisasszony című Benedek Elek mese motívumaiból épült fel, amit kifelé is erősen kommunikáltak. A brand része, hogy magyar: a ruhák céduláin ott a Budapest felirat, és állítólag a „Made in Hungary” címke sem elijesztő.

©

A magyar vásárlóknak érdekes lehet, hogy a közeljövőben két időszakos (pop-up) üzlettel fognak jelentkezni. Az első egy úgynevezett sample sale, melyben a mintakollekció legyártott, a beszerzők által már „megtapogatott” ruháit, a divatbemutatókon hordott darabokat lehet megkapni olcsóbban. Valamint terveznek „Nanushka vintage”-eket is: az ötlet onnan jött, hogy sokszor érdeklődnek a vevők régebbi kollekciók után, hogy például „abból a 2006-os bőszárú nadrágból van-e még?”. Ezeket a kéréseket általában lehetetlen teljesíteni, de ezúttal régebbi anyagokból megvarrnak bizonyos slágermodelleket.

Bár többen óva intették a Nanushkát  a „nagyok beleszólásától”, Sándor Szandra úgy látja, a pénzügyi befektető érkezése nem írja felül azt az utat, amit ő a márka számára elképzelt, a minőségből sem kell egy jottányit sem engedniük. Viszont az szerinte kifejezetten előny, hogy az üzleti részt olyasvalakik végzik, akik professzionálisan értenek hozzá. Ennek eredményét úgy mutatta be, hogy míg tavalyig inkább a lehetőségek találták meg őket, most már „saját maguk kormányozzák a hajót a nekik tetsző irányba”.

Újabb Jeremie-s divatcég

A PortfoLion Zrt. után a Jeremie program második körében a Veres Tibor tulajdonában lévő Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is a divatiparba fektetett. A kiszemelt label a USE Unused divatmárka, melyet közös diplomakollekcióval 2004-ben indított a Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila, Tóth András-trió. A Venturio a befektetést arra szeretné felhasználni, hogy az elkövetkezendő két év alatt Nyugat-Európában és Amerikában is ismert márkává váljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!